Waalse zorgverzekering kost 50 euro per Waal

Waalse zorgverzekering kost 50 euro per Waal

De verplichte bijdrage aan de Waalse zorgverzekering zal 50 euro per jaar bedragen, net zoals in Vlaanderen. De jaarlijkse premie moet het mogelijk maken de verwachte toename aan zorgnoden bij 80-plussers op te vangen. De Vlaamse zorgverzekering bestaat sinds 2001. Ook in Wallonië staat een gelijkaardig systeem in de steigers. Dat moet in de zomer van volgend jaar van start gaan. De Waalse regering besliste vrijdag de jaarlijkse bijdrage voor wie ouder is dan 25 jaar op 50 euro vast te leggen. Voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering geldt een bijdrage van 25 euro.

De Waalse regering verwacht dat de zorgverzekering een vergoeding zal uitkeren aan zowat 107.000 zorgbehoevenden die omwille van oudere leeftijd of een andere reden aan zelfstandigheid hebben moeten inboeten. Naar schatting zal tussen 2015 en 2061 het aandeel 80-plussers ten zuiden van de taalgrens toenemen van 5,2 naar 11,2 procent van de bevolking.

Gemiddeld zouden de rechthebbenden 300 euro per maand ontvangen. Dat is meer dan de 130 per maand in Vlaanderen, waar er meer zorgbehoevenden zijn en de individuele bijdrage even hoog ligt, aldus bevoegd minister Maxime Prévot. De bijdrage ligt vast, maar het is de bedoeling via het remgeld een vorm van progressiviteit in te bouwen op basis van het inkomen. Daarover moet de regering-Magnette zich later nog buigen.

bron: Belga