Tom Dumoulin loopt breukje op in de pols

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Dumoulin heeft aan zijn valpartij in de 19e rit van de Tour de France een breuk aan de linkerpols overgehouden. Dat bleek bij het onderzoek in de mobiele medische post aan de finish in Saint-Gervais Mont Blanc. De 25-jarige Nederlander hoeft de Spelen in Rio evenwel nog niet uit het hoofd te zetten. "Hij heeft een breuk van de radius, een bot van zijn pols", verklaarde Stephan Jacolino, teamarts van Giant-Alpecin meteen na het onderzoek in Frankrijk. "Het ziet er naar uit dat de fractuur niet doorloopt naar het gewricht en het gewricht ook niet verplaatst is. Dat is een goede zaak en zou met een beetje geluk kunnen betekenen dat hij toch nog zal kunnen meedoen aan de Olympische Spelen."

Voor nader onderzoek wordt Dumoulin overgebracht naar het ziekenhuis van Sallanches, waar een scan zal genomen worden. "Dat is om volledige zekerheid te krijgen dat het niet gaat om een volledige polsbreuk", lichtte dokter Jacolino toe. "In de eerste plaats zullen we de breuk twee weken moeten immobiliseren met een gipsverband en eventueel nog met een polsband, iets dat stevig is, maar ik wil niet vooruit lopen op de zaken, laat ons nog het bijkomende onderzoek afwachten. Tom is uiteraard teleurgesteld en bang dat hij Rio niet haalt, maar we gaan ons best doen. Er zijn risico's, uiteraard, maar we gaan die in het mate van het mogelijke zoveel mogelijk onder controle proberen houden. Alleen als het echt haalbaar is, laten we hem afreizen naar Rio."

Volgens de arts heeft de breuk normaal gesproken 25 dagen herstel nodig. De olympische wegrace is over vijftien dagen, de tijdrit vier dagen later. Dumoulin voelde meteen na zijn val aan zijn pols en stapte niet veel later huilend af. Na zijn twee ritzeges eerder deze Tour en zijn tweede plaats donderdag in de klimtijdrit had de Limburger zich voorgenomen zonder overbodige inspanningen de Tour uit te rijden. In Rio wachtte immers een hoger doel.

bron: Belga