Ongerustheid in Polen over NAVO-uitspraken van Donald Trump

Ongerustheid in Polen over NAVO-uitspraken van Donald Trump
Ongerustheid in Polen over NAVO-uitspraken van Donald Trump

De Poolse media hebben bezorgd gereageerd op de uitspraken van Donald Trump over de NAVO. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat is het niet vanzelfsprekend dat de VS ingrijpen als een ander NAVO-land wordt aangevallen. In Oost-Europa geldt het Rusland van Poetin als mogelijke agressor. De conservatieve Poolse krant Rzeczpospolita kopt op de voorpagina “Trump ondermijnt de bestaansreden van de NAVO”. Het dagblad vreest een “destabilisering van de westerse wereld met onberekenbare gevolgen, niet enkel strategisch, maar ook economisch. De Verenigde Staten zullen die consequenties als eerste ondervinden.” Verder luidt het dat Trump een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin zou kunnen worden en dat de NAVO uit elkaar zou kunnen vallen. Ook de andere invloedrijke Poolse krant Gazeta Wyborcza, links-liberaal van strekking, schrijft dat Donald Trump de NAVO in gebaar brengt.

Trump had in de New York Times woensdag een interview gegeven, waarin hij inging op een mogelijke inval van Rusland in de Baltische staten. Hij zou slechts beslissen tot een Amerikaanse interventie nadat hij heeft geverifieerd dat die landen “hun verplichtingen zijn nagekomen”.Een van de basisprincipes van de NAVO luidt dat een aanval tegen een van de leden een aanval tegen elk van hen is. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, bevestigde donderdag dat solidariteit een essentiële waarde van de organisatie is.

De Poolse politieke wereld heeft nog niet gereageerd op de verklaringen van Donald Trump. De staatshoofden van de drie Baltische staten hebben donderdag de principes van de NAVO benadrukt.

Bron: Belga