Noorwegen herdenkt slachtoffers vijf jaar na aanslag Breivik

Noorwegen herdenkt slachtoffers vijf jaar na aanslag Breivik
Noorwegen herdenkt slachtoffers vijf jaar na aanslag Breivik

Op vele plaatsen in Noorwegen zijn de slachtoffers van de aanslagen in 2011 herdacht, die door de 32-jarige Anders Behring Breivik werden gepleegd. In de hoofdstad Oslo lazen studenten de namen voor van alle 77 slachtoffers van de bomaanslag in de regeringswijk en de schietpartij op het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo. Ook op Utoya zelf was er een herdenkingsplechtigheid. Op 22 juli 2011 liet de toen 32-jarige Anders Behring Breivik in zijn “strijd tegen het multiculturalisme” een bom van 950 kilo exploderen aan het gebouw in Oslo waar de diensten van de toenmalige premier Jens Stoltenberg gevestigd waren. Er vielen acht doden. Vervolgens trok de rechtse extremist naar het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo, en schoot daar 69 mensen dood. De meesten waren jongeren die er op kamp waren op uitnodiging van de Arbeiderspartij. Het jongste slachtoffer was 14 jaar.

“Het doet zo’n pijn om de lijst met namen te horen”, zegt Mani Hussaini, de voorzitter van die Arbeiderspartij. “Het is alsof die lijst geen einde heeft.”

“Voor zij die iemand verloren hebben, is vijf jaar niets. We zien nog steeds de sporen van de terreurdaden. Na vijf jaar hebben velen nog nood aan iemand om erover te praten”, zei premier Erna Solberg, die samen met het Noorse koningspaar een krans neerlegde bij de herdenking in Oslo. Ook Stoltenberg, huidig secretaris-generaal van de Navo, was aanwezig op de plechtigheid en hield een korte toespraak.

Bron: Belga