Nationale feestdag lokt ongeveer 100.000 mensen naar Brussel

Nationale feestdag lokt ongeveer 100.000 mensen naar Brussel

Naar schatting 100.000 mensen hebben op 21 juli deelgenomen aan de festiviteiten rond de nationale feestdag in Brussel. Die balans maakt de politie van de zone Brussel-Elsene vrijdag op in een mededeling. Ongeveer 25.000 mensen waren dan weer getuige van het vuurwerk op het Paleizenplein. Er waren geen noemenswaardige incidenten.
De cijfers betekenen een forse daling tegenover vorig jaar, toen 350.000 mensen hun liefde voor het vaderland kwamen betuigen in de hoofdstad. Er bleven toen 50.000 mensen voor het vuurwerk.

De daling wordt verklaard door de sfeer na de vele aanslagen, in het bijzonder de aanslag in Nice die plaatsvond tijdens het vuurwerk voor de Franse nationale feestdag.

Volgens de politie zijn er geen noemenswaardige interventies geweest. Rond 11.00 uur werd aan de Zavel een voertuig gecontroleerd: er zat een persoon in de koffer van de wagen, die omgeven was van kabels. Al snel bleek het echter om een filmopnamecrew te gaan.

Het Rode Kruis meldt dat het aan 147 mensen zorg heeft verleend. Tien van hen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Er is echter geen sprake van ernstige gevallen. Enkele mensen moesten uit het publiek gehaald worden nadat ze bevangen raakten door de hitte.

bron: Belga