Internationaal Paralympisch Comité begint schorsingsprocedure tegen Russisch comité

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft vrijdag de prodecure opgestart om het Russisch Paralympisch Comité te schorsen, dat kondigde het vrijdag aan in een communiqué. De schorsingsprocedure komt er na de onthullingen uit het McLaren-rapport dat maandag gepubliceerd werd. Het rapport gaf aan dat er in Rusland "chronisch dopinggebruik" aanwezig is. "Door de dopingcultuur die aanwezig is in Rusland, tot op het hoogste niveau, lijkt het Russisch Paralympisch Comité de antidopingcode van het IPC niet te respecteren en zelfs niet welwillend te zijn om ze te respecteren", verklaart het IPC. Het IPC gaf ook nog mee dat ze verwachten om een beslissing te nemen in de week van 1 augustus.

In het geval van een schorsing heeft het Russische comité dan nog 21 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing. De Paralympische Spelen in Rio vinden plaats van 7 tot 18 september.

"Deze beslissing is niet impulsief genomen. Maar na het rapport van McLaren gelezen te hebben, denkt het IPC dat het leefklimaat in de Russische sport er zo aan toe is dat het Russisch Paralympisch Comité niet in staat is om zijn verplichtingen te respecteren", verduidelijkte IPC-voorzitter Philip Craven in het communiqué.

De onderzoekers van de McLaren-commissie, die maandag de omvang van het dopingsysteem in Rusland sinds 2011 blootlegden, hebben het IPC de namen bezorgd van 35 paralympische atleten die met de hulp van Russische dopingcontroleurs hun positieve dopingstaal konden laten verdwijnen.

Het IPC gaat onmiddellijk negentien bewaarde dopingstalen van de Paralympische Winterspelen van 2014 in Sotchi hertesten, nadat deze stalen in het McLaren-rapport omschreven werden als "mogelijk vervalst in het kader van de manipulatie van dopingtesten door Rusland met het oog op deze Winterspelen".

bron: Belga