Duitsland ziet af van nieuwe onderhandelingen rond Turks EU-lidmaatschap

Duitsland ziet af van nieuwe onderhandelingen rond Turks EU-lidmaatschap
Duitsland ziet af van nieuwe onderhandelingen rond Turks EU-lidmaatschap

De Duitse regering heeft vrijdag duidelijk gemaakt dat nieuwe onderhandelingen over het mogelijke EU-lidmaatschap van Turkije voorlopig niet aan de orde zijn na de recente maatregelen die president Recep Tayyip Erdogan genomen heeft.
“In de huidige omstandigheden is het niet denkbaar om verdere stappen te zetten”, zo meldt de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel, Steffen Seibert, tijdens een persmoment. Eind juni was nog overeengekomen om de onderhandelingen tussen de twee partijen te hernemen. Die nieuwe discussieronde werd beloofd in het kader van het vluchtelingenakkoord dat Europa eerder sloot met Turkije.

Sinds de start van de onderhandelingen in 2005 worden er slechts aan slakkentempo vorderingen gemaakt. Nu president Erdogan na de mislukte staatsgreep van vorige week alle beslissingen rond het leger, het gerecht, de opvoeding en het mediabeleid in Turkije naar zich toe heeft getrokken, rijzen er over heel Europa stemmen die Turkije het EU-lidmaatschap willen ontzeggen.

Een land dat lid wil worden van de EU, moet onderhandelingen doorstaan die opgedeeld zijn in 35 domeinen. Lidstaten moeten telkens instemmen om voor elk domein de onderhandelingen te openen of te sluiten. Tot op de dag van vandaag voldoet Turkije aan de voorwaarden in 16 van de 35 domeinen.

Bron: Belga