Couppoging Turkije – Mars tegen staatsgreep op Bosporusbrug in Istanboel

Couppoging Turkije - Mars tegen staatsgreep op Bosporusbrug in Istanboel
Couppoging Turkije - Mars tegen staatsgreep op Bosporusbrug in Istanboel

Duizenden Turken zijn donderdagavond naar de Bosporusbrug in Istanboel getrokken om hun steun voor president Recep Tayyip Erdogan uit te drukken, en te protesteren tegen de poging tot staatsgreep tegen hem.
Uitgedost met fakkels en vlaggen scandeerde de mensenmassa de naam van president Erdogan. Mensen hadden ook bordjes bij waarop “Wij waken over het vaderland” en “Zij (de putschisten, red.) hadden alles gepland, behalve het lot” stond.
Vanaf 19 uur ’s avonds (21 uur Belgische tijd) was het verkeer onderbroken en werd er zware beveiliging ingezet. De brug speelde een belangrijke rol in de dramatische nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 juli. Aan het begin van de staatsgreep hadden de putschisten er tanks opgesteld om het verkeer te blokkeren, en werd er geschoten op de menigte. Zaterdag in de vroege ochtend gaven de tientallen soldaten die zich op de brug bevonden zich over, wat erop wees dat de staatsgreep aan het mislukken was.
President Erdogan riep de Turken donderdag nog op om op straat te blijven komen. “De publieke plaatsen behoren niet de tanks toe, maar wel de natie”, zo zei hij.

Bron: Belga