DNA-test kan binnenkort schoolprestaties voorspellen

Aan de hand van een simpele DNA-test voorspellen of je kind er later op school iets van zal bakken? Het klinkt misschien als pure sciencefiction, maar volgens de wetenschappers van The King’s College in Londen is het binnenkort mogelijk.

Zo is het perfect doenbaar om aan de hand van DNA-analyses te voorspellen of iemand later last zal hebben van leer-of ontwikkelingsproblemen. Maar de testresultaten gaan nog verder dan dat. Zo zou het binnenkort ook mogelijk zijn om factoren als doorzettingsvermogen en andere academische capaciteiten op voorhand in te schatten.

“Wij geloven dat de onderzoeken van iemands DNA daar duidelijkheid over kunnen geven”, verduidelijken de onderzoekers. “Kinderen kunnen zo sneller persoonlijke ondersteuning krijgen. At kan helpen om later ontwikkelingsstoornissen te voorkomen”, legt professor Robert Plomin uit. De verschillen in schoolprestaties tussen kinderen zouden voor 10% toe te schrijven zijn aan DNA-verschillen. Ook het geslacht speelt een rol, maar dan in mindere mate.

Het doel van de onderzoekers is om in de toekomst met zekerheid te kunnen aangeven waarom iemand het wel of niet goed doet op school. Om dat te kunnen, is er echter nog aanvullend onderzoek nodig.