Carles Puyol in het oog van de storm na reclamefilmpje

De voormalige voetballer Carles Puyol is momenteel het middelpunt van een controverse nadat hij zijn Spaanse nationaliteit benadrukte in een reclamefilmpje gericht aan de Chinese markt.

“Ik ben Carles Puyol en ik ben een Spanjaard”, drukt Puyol de kijkers op het hart nadat hij zijn indrukwekkend palmares heeft afgerateld. Hoewel hij feitelijk gelijk heeft, schiet die uitspraak bij heel wat Catalanen in het verkeerde keelgat. De regio wil zich afscheuren van de rest van Spanje en het feit dat een boegbeeld van FC Barcelona zijn Spaanse nationaliteit zo benadrukt, is voor velen een belediging.

Heel wat Catalanen hebben hun ongenoegen geuit op Twitter, waar de voormalige wereldkampioen volgens sportkrant AS uitgemaakt wordt voor verrader, overloper en ellendeling. “Ik dacht dat hij meer van zijn volk hield dan van geld”, luidt de teleurgestelde reactie van een Catalaan.

Sommige kranten nemen het op voor 38-jarige ex-verdediger. “Ik dacht dat dit enkel te zien zou zijn in China”, aldus Puyol bij El Confidencial. De krant onderstreept dat Carlos Puyol een ambassadeur voor de Spaanse voetbalcompetitie is. Het Chinese publiek heeft bovendien waarschijnlijk weinig weet van de Spaans-Catalaanse kwestie, waardoor het steek houdt dat Puyol in deze context zegt dat hij een Spanjaard is.

https://www.youtube.com/watch?v=LCliRazFl9E

Foto AFP / L. Gene