Bosnische ‘Pokemon Go’-spelers gewaarschuwd voor landmijnen

Bosnian Serb girl Milica Kuzmanovic plays in front of the mine-field in the village of Krecane, near the northwestern Bosnian town of Modrica, 24 April 2004. It is estimated that some 1.3 million people of Bosnia's population of four million are living in mine-infested areas. Some 100,000 people are "exposed to everyday dangers," director of Bosnian Mine Action Center (BHMAC) Dusan Gavran told AFP. AFP PHOTO/MILAN RADULOVIC / AFP PHOTO / STRINGER

Dankzij ‘Pokemon Go’ maken tal van enthousiaste spelers heel wat meters op zoek naar digitale monstertjes. Het spel is ook razend populair in Bosnië en Herzergovina, maar ‘Posavina bez mina’ waarschuwt gamers om er op de omgeving te blijven letten.

Het goede doel zet zich in voor de ontmijning van het voormalig Joegoslavische land en kreeg te horen dat sommige Pokemonverzamelaars zich in gevaarlijke gebieden begeven voor hun nieuwe hobby. De ontmijningsdienst schat dat er nog zo’n 120.000 onontplofte explosieven liggen, goed voor meer dan 2% van de totale oppervlakte van het land.

Via Facebook roept Posavina bez mina burgers op om “niet in de buurt van de mijnenvelden te komen, de borden te respecteren en niet in ongekende gebieden te dwalen.”

AFP / M. Radulovic