Deze Belgische Olympiërs stonden al op het hoogste schavot

De wereld maakt zich stilaan op voor de 31ste Olympische Spelen, die van 5 tot 21 augustus plaatsvinden in Rio de Janeiro. Hoewel ons land klein is in oppervlakte, hebben de Belgische atleten al verschillende grote prestaties neergezet. Sinds de start van de moderne Olymische Spelen, staat de zwart-geel-rode medailleteller al op 37.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Hubert Van Innis

Met in totaal vier gouden plakken in het boogschieten, twee in 1900 in Parijs en twee in 1920 in Antwerpen, is Hubert Van Innis de beste Belgische Olympiër ooit.

 

 

 

Paul Anspach

Paul Anspach stond vijf keer op een Olympisch podium in het schermen. In 1920 in Antwerpen won hij individueel en met de nationale ploeg goud.

Nationale voetbalploeg

Slechts 12 jaar na hun eerste wedstrijd, won de Belgische nationale voetbalploeg in 1920 in Antwerpen goud. De andere finalist, Tsjecho-Slowakije, verliet uit onvrede met de arbitrage het veld en werd gediskwalificeerd.

 

 

 

Jean Delarge

Jean Delarge was amper 17 jaar oud toen hij in 1924 in Parijs goud won in het Olymisch bokstornooi bij de weltergewichten. Hij versloeg in de finale de Argentijn Hector Méndez.

Gaston Roelants

Gaston Roelants liep in 1964 in Tokio naar een gouden medaille op de 3000m steeple. Hij was ook de eerste atleet die de afstand aflegde in minder dan 8:30.

 

 

 

 

 

 

Patrick Sercu

Twintig jaar lang was Patrick Sercu een van de beste wielrenners op de piste. In 1964 behaalde hij in Tokio een gouden medaille op de 1000m sprint.

Robert Van de Walle

Robert Van de Walle domineerde lange tijd de tatami. Hij won zeven medailles op wereldkampioenschappen en kroonde zich op de Spelen van 1980 in Moskou tot de beste in de catergorie tot 95kg.

 

 

 

 

 

 

Fred Deburghgraeve

Fred Deburghgraeve zwom in 1996 in Atalanta naar een gouden medaille op de 100 meter schoolslag. Zijn tijd, 1:00.60, was toen goed voor een nieuw wereldrecord.

Justine Henin

Justine Henin, winnares van zeven Grand Slams, behaalde in 2004 in Athene haar grootste overwinning met goud in het tennistornooi. De voormalige nummer 1 werd onlangs ook opgenomen in de Tennis Hall of Fame.

 

 

 

 

 

Tia Hellebaut

Haar discipline was eigenlijk de vijfkamp, maar in 2008 in Peking nam Tia Hellebaut ook deel aan haar specialiteit hoogspringen. Met een sprong over 2,05 meter won ze goud.