Turkije schort Europees mensenrechtenverdrag tijdelijk op

Turkije schort Europees mensenrechtenverdrag tijdelijk op

Turkije wil tijdelijk – tijdens de noodtoestand in het land – afwijken van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus bekendgemaakt. Volgens Kurtulmus volgt Turkije daarmee het voorbeeld van Frankrijk. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag de noodtoestand in zijn land uitgeroepen voor een periode van drie maanden. Die noodtoestand is volgens hem “noodzakelijk om snel alle elementen uit te roeien van de terroristische organisatie die betrokken was bij de poging tot staatsgreep”. De maatregel moet nog goedgekeurd worden door het parlement.

Volgens vicepremier Kurtulmus zou de noodtoestand al na anderhalve maand kunnen opgeheven worden als de situatie in het land dat toelaat. Tijdens de noodtoestand wil Ankara wel het Europees mensenrechtenverdrag opschorten. Volgens Kurtulmus volgt Turkije daarmee het voorbeeld van Frankrijk na de aanslagen in Parijs van november 2015.



Nog volgens Kurtulmus was er bij de poging tot staatsgreep sprake van “structurele en individuele” fouten bij de inlichtingendiensten. Hij belooft grondige hervormingen en een herstructurering van het leger.

bron: Belga