Tour - Chris Froome rijdt zich met tijdritwinst nog steviger in het geel

Leestijd 3 min.

Geletruidrager Chris Froome (Sky) heeft donderdag de achttiende etappe in de 103e Ronde van Frankrijk gewonnen. In een klimtijdrit over 17 kilometer van Sallanches naar Megève toonde de 31 jarige Brit zich 21 seconden sneller dan de Nederlander Tom Dumoulin. De Italiaan Fabio Aru werd op 33 seconden derde. Thomas De Gendt was als zesde, op 1:02, beste Belg. In de stand heeft Froome nu 3:52 voor op de Nederlander Bauke Mollema en 4:16 op zijn landgenoot Adam Yates, leider in het jongerenklassement. De Colombiaan Nairo Quintana is op 4:37 vierde, de Fransman Romain Bardet op 4:57 vijfde. Serge Pauwels is met een dertigste plaats op 56:08 nog altijd de best geklasseerde Belg.

Het was rode lantaarn Sam Bennett die de debatten opende. De Ier klokte af in 36:47, een chrono die na enkele minuten al werd verbeterd. Wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka kwam er niet aan te pas. Jérôme Coppel, brons op het WK, deed beter. De Fransman dook als eerste onder 32 minuten en zou finaal elfde zijn. Het was wachten op het aantreden van specialist Tom Dumoulin, al zorgde eerst Thomas De Gendt nog voor de verrassing door aan ieder tussenpunt de beste tijd te laten optekenen. De Gendt finishte in 31:45 en verdrong Spaans nationaal kampioen tijdrijden Ion Izagirre, die de plek van Coppel had overgenomen, van de leidersplaats.

Dumoulin liet evenwel niet lang op zich wachten. Hij reed onderweg zelfs Jan Bakelants voorbij, en dook 41 seconden onder de chrono van De Gendt. De Nederlander, al goed voor twee overwinningen in deze Tour, moest wachten tot de klassementsrenners aan de bak zouden komen. Voor de rivalen van Froome was het vooral zaak niet te veel tijd te verliezen ten opzichte van de gele trui, die ook een specialist tegen de klok is. Froome begon voorzichtig en liet slechts de vijfde tijd optekenen bij het eerste tussenpunt en de derde tijd bij het tweede tussenpunt. Vervolgens zette hij door en bij het derde tussenpunt was hij de snelste. In Megève klokte hij als enige onder de 31 minuten af: 30:43.

Intussen verloor Nairo Quintana alweer van zijn pluimen. Hij zou 1:01 prijsgeven op de gele trui. Vooral Richie Porte, vierde in de tijdrit, deed een goede zaak doen in het klassement. Zowel op Mollema (52 seconden), Yates (50 seconden), Quintana (23 seconden) en Bardet (8 seconden) maakte hij tijd goed. De Australiër heeft nu nog 44 seconden goed te maken voor zijn felbegeerde podiumplaats.

Voor Froome is het de tweede ritzege in deze Tour. Eerder won hij de achtste etappe. De eindwinnaar van 2013 en 2015 boekte ook ritzeges in 2012 (1), 2013 (3) en 2015 (1). Dit seizoen zit hij aan zeven overwinningen. Eerder won hij een rit en het eindklassement in de Herald Sun Tour (2.1), een rit in de Ronde van Romandië (WT) en een rit en het eindklassement in het Critérium du Dauphiné (WT).

Vrijdag krijgen de renners een 146 kilometer lange Alpenrit van Albertville naar Saint-Gervais Mont Blanc te verteren. Er moeten vier cols bedwongen worden. Na de Col de la Forclaz de Montmin (1e cat., 9,8 km, 6,9 %), de Col de la Forclaz de Queige (2e cat., 5,8 km, 7,8 %), en de Montée de Bisanne (buiten cat., 12,4 km, 8,7 %) ligt de aankomst op Le Bettex (1e cat., 9,8 km, 8,0 %).