Prins Laurent: “Politici moeten de weg wijzen in verbondenheid”

Prins Laurent: "Politici moeten de weg wijzen in verbondenheid"

In de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt werd het Te Deum gezongen tijdens een misviering. Namens het koningshuis woonde prins Laurent de plechtigheid bij. Nadien werd aan het monument voor de gesneuvelde soldaten op het Kolonel Dusartplein een bloemenkrans neergelegd. De prins nam ook zelf het woord: “Politici moeten het goede voorbeeld geven om verbondenheid te promoten”, aldus prins Laurent. Prins Laurent ging de kathedraal binnen door een erehaag van militairen en oudstrijders. Hij werd verwelkomd door de Hasseltse burgemeester Hilde Claes en bisschop Hoogmartens, die voorging in de viering. Aan de kerk stonden ook een aantal mensen van de veiligheidsdiensten opgesteld, zowel in uniform als in burger. Door de verhoogde terreurdreiging kon immers geen enkel risico worden genomen. Prins Laurent had zelf ook een aantal extra veiligheidsofficieren meegebracht.

Na de viering werd een krans neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde soldaten. Prins Laurent werd eveneens ontvangen in het stadhuis van Hasselt, waar een receptie plaatsvond. In haar toespraak zei burgemeester Claes dat de nationale feestdag een dag van verbondenheid en vriendschap moet zijn. “Een dag van mét elkaar leven in plaats van naast elkaar, een dag waarin verschillen een rijkdom vormen in plaats van een bron van ergernis of angst”, aldus de burgemeester, in een verwijzing naar de recente terreuraanslagen.

Prins Laurent pikte gretig in op de woorden van de burgemeester. “Hasselt is een stad van verbondenheid. Politici moeten daarin het goede voorbeeld geven”, aldus de prins, die ook een compliment gaf aan de Limburgers omdat “ze zich niet laten klein krijgen bij een tegenslag.”

bron: Belga