Opnieuw schietincident tussen politie en ongewapende zwarte man in VS

In North Miami (Florida) is een ongewapende zwarte man beschoten door de politie. De man, een therapeut die een autistische patiënt wilde helpen, lag op straat met zijn handen in de lucht toen hij beschoten werd door de politie. De beelden van het incident circuleren intussen volop in de Amerikaanse media en op de sociale media. De beelden, opgenomen met een gsm-toestel, tonen een zwarte man die op straat ligt met zijn handen in de lucht naast een andere man. De zwarte man is Charles Kinsey, een therapeut, en de andere man zou een autistische patiënt van hem zijn. De politie werd ter plaatse geroepen omdat iemand dacht dat de patiënt een wapen in handen had. Op de beelden is te horen dat de zwarte man zegt dat hij een gedragstherapeut is en dat zijn patiënt enkel een speelgoedvrachtwagen in zijn handen heeft en dus geen wapen. Ondanks herhaalde verzoeken om niet te schieten, opent de politie toch het vuur.

Kinsey wordt daarbij geraakt. “Ik had mijn handen in de lucht. Ik dacht, zolang ik mijn handen maar in de lucht hou, zullen ze niet schieten. Man, had ik het even verkeerd. (…) Toen ze schoten, kon ik het niet geloven. Ik dacht eerst aan een muskietenbeet, maar dan besefte ik dat ik geraakt was”, zo doet Kinsey zijn verhaal. “Ik vroeg nog aan de agent waarom hij geschoten had en die antwoordde dat hij het zelf niet wist”.Na het schot laat de politie Kinsey nog op de grond liggen, waarna hij ook nog in de handboeien wordt geslagen. “Ze deden me in de boeien en draaiden me omver met mijn gezicht naar de grond”, aldus Kinsey.

Intussen is er al protest op gang gekomen. Er wordt bij de politie aangedrongen op een verklaring, maar de politie zelf blijft voorlopig heel karig met commentaar. Zo wordt er voorlopig geen informatie gegeven over het schietincident of over de betrokken agenten.

bron: Belga