Opnieuw massaal dode walvissen aangespoeld in Chili

Opnieuw massaal dode walvissen aangespoeld in Chili
Opnieuw massaal dode walvissen aangespoeld in Chili

In het zuiden van Chili zijn minstens 60 dode walvissen aangetroffen, minder dan een jaar nadat 330 walvissen waren gestrand in Patagonië. Dat hebben de Chileense autoriteiten bevestigd. De dieren werden aangetroffen op zes uur varen van Puerto Chacabuco. Het gaat wellicht om een andere soort dan de 330 walvissen die in december werden aangetroffen. “De dieren zijn kleiner dan vorige keer”, aldus José Miguel Burgos, directeur van de Chileense dienst voor Visserij.
Er is sprake van 60 à 70 dieren, die gestrand zijn op een locatie die min of meer toegankelijk is. De komende dagen zullen de kadavers worden onderzocht. Wellicht stierven de dieren meer dan twee maand geleden.
In 2015 werden in een afgelegen fjord in Patagonië, in het uiterste zuiden van Chili, maar liefst 337 dode walvissen aangetroffen die samen zouden zijn gestrand. Het ging waarschijnlijk om het grootste ongeluk in zijn soort, menen onderzoekers. Die vermoeden dat een gif geproduceerd door algen hun dood heeft veroorzaakt.

Bron: Belga