Libische regering beschuldigt Frankrijk van “schending” van grondgebied

De Libische regering van nationale eenheid heeft Frankrijk woensdagavond beschuldigt van de schending van haar grondgebied, nadat Parijs aankondigde dat drie Franse militairen omgekomen zijn in het land. Honderden mensen kwamen woensdag op straat om te protesteren tegen de Franse militaire aanwezig. De Franse aanwezigheid is een “schending van het Libische territorium”, aldus de regering in een bericht op Facebook, en voegt toe dat “niets een interventie rechtvaardigt” zonder de regering in te lichten. De eenheidsregering stelt “ontevreden te zijn door de aankondiging van de Franse regering over de Franse aanwezigheid in het oosten van Libië”.
De regering benadrukt dat ze blij is met “alle hulp of assistentie van de bevriende landen in de oorlog tegen Daesh (het Arabisch acroniem voor IS, red.), als ze gebeurt in het kader van een vraag aan de regering en in coördinatie met de regering”.
De Franse president François Hollande bevestigde woensdag voor de eerste keer officieel de aanwezigheid van speciale eenheden in Libië. De drie soldaten kwamen om tijdens een helikopterongeval tijdens een verkenningsmissie.
In de hoofdstad Tripoli en in Misatra, op 200 kilometer van Tripoli, kwamen woensdag honderden mensen op straat om te protesteren tegen de “Franse kolonisatie”. Ze verbrandden Franse vlaggen en riepen slogans tegen Parijs en de regering van nationale eenheid.
Libië is sinds de door het Westen gesteunde val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 weggezakt in chaos. Daar maakte IS gebruik van om haar macht in grote gebieden van het land uit te breiden. De nieuwe eenheidsregering wordt erkend door de Verenigde Naties, maar heeft weinig steun van invloedrijke politici in Libië. Ze kon haar macht slechts in enkele delen van het land uitbouwen.

Bron: Belga