IS dreigt met meer aanslagen tegen Frankrijk

Terreurgroep Islamitische Staat heeft er mee gedreigd om zijn aanvallen tegen Frankrijk te intensifiëren. In een video die verspreid werd via de sociale media zijn twee Franstalige jihadisten aan het woord. De twee feliciteren de dader van de aanslag in Nice van 14 juli, waarbij 84 doden vielen en onthoofden vervolgens twee mannen die ze ervan beschuldigden IS bespioneerd te hebben. Ze noemen de onthoofding een “boodschap” voor Frankrijk.
Volgens SITE, het Amerikaanse centrum dat jihadistische websites surveilleert, heeft IS de video mogelijk gemaakt in de Noord-Iraakse provincie Ninive, die gecontroleerd wordt door IS.
Islamitische Staat eiste eerder al de aanslag in Nice op, die “een antwoord was op de oproepen van de groep om de landen aan te vallen die deel uitmaken van de Coalitie” onder leiding van de Verenigde Staten tegen IS in Irak en Syrië, waarvan Frankrijk deel uitmaakt. Dinsdag eiste de terreurgroep ook de aanval op een trein in de Duitse deelstaat Beieren op, waarbij een 17-jarige Afghaanse vluchtelingen met een bijl en messen treinreizigers aanviel.
Experts gaan ervan uit dat IS de recente aanslagen in Frankrijk en Duitsland niet zelf heeft georganiseerd, maar dat de groep de daders wel zou kunnen hebben geïnspireerd en dat IS door de aanslagen op te eisen haar terreurimago wil versterken.

Bron: Belga