Hollande en May bespreken de Brexit

Hollande en May bespreken de Brexit

De Franse president Francois Hollande heeft donderdag de nieuwbakken Britse premier Theresa May voor een kopje thee over de vloer gehad. Voor May ging het om haar eerste buitenlandbezoek sedert haar aantreden. Gespreksonderwerp nummer één tussen beiden was, uiteraard, de Brexit. Hollande waarschuwde May dat de Britten niet van beide walletjes kunnen eten. Als Londen nog toegang wil hebben tot de eenheidsmarkt, moet het ook de andere “vrijheden” van de EU respecteren, waaronder het vrije verkeer van personen. Op dat vlak geen compromissen, aldus Hollande. Maar juist de toevloed aan migranten in het Verenigd Koninkrijk was één van de belangrijkste factoren van de Britten om voor de Brexit te stemmen, zei May.
Hollande verklaarde voorts, Londen de nodige tijd te gunnen om de Brexit voor te bereiden. De kans is dus groot dat hij de definitieve Britse uittrede niet meer als president meemaakt. “Hoe vroeger, hoe beter”, zei het Franse staatshoofd.
Voor de rest wisselden beide politici nog de gebruikelijke complimentjes en vriendelijkheden uit, onder andere over de noodzaak om “zeker op het vlak van Defensie” samen te blijven werken.

bron: Belga