Gentse Feesten – Trefpunt test mobiel inzamelpunt pet-flessen, brikjes en blikjes

Gentse Feesten - Trefpunt test mobiel inzamelpunt pet-flessen

In het Gentse Baudelopark staat tijdens de laatste vier feestendagen een trailer met vier leeggoedautomaten die alle lege drankverpakkingen, behalve glas, terugnemen. “Het is duidelijk dat we met herbruikbare bekers onze pleinen proper krijgen”, zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen). Afvalintercommunale Ivago veegde dit jaar al tien ton minder afval op. Dit jaar wordt al op 8 en van de 14 pleinen met herbruikbare bekers gewerkt, twee pleinen met een zittend publiek gebruiken glas. “Maar het is belangrijk dat ook elk meegebracht plastic flesje, brikje en blikje goed ingezameld en gerecycleerd worden”, zegt schepen Heyse. De Groen-politica wijst erop dat haar partij op Vlaams niveau al langer pleit voor statiegeld op pmd, om de problematiek van zwerfvuil aan te pakken.

De Gentse feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld) zegt dat de nog resterende vier pleinen die tijdens de Gentse Feesten met wegwerpbekers werken, ten laatste tegen 2018 moeten overschakelen op herbruikbare bekers. “Werken met herbruikbare bekers is arbeidsintensief, maar het lukt organisatorisch, al vraagt het een aanpassing bij medewerkers en publiek”, zegt Trefpuntorganisator Guido De Leeuw.

Om bezoekers te motiveren om drankverpakkingen in de “eco-squad” in te zamelen, maken gebruikers kans op een prijs, af te halen aan de infotent van de Gentse Feesten.

Het proefproject is een samenwerking tussen de stad Gent, afvalintercommunale Ivago, pleinorganisator Trefpunt (Bij Sint-Jacobs & Baudelopark) en Tomra Systems nv. Dat bedrijf brengt sinds begin jaren zeventig inzamelautomaten voor leeggoed op de markt.

bron: Belga