Drie dagen van nationale rouw en noodtoestand in Mali na aanval op militaire basis

Drie dagen van nationale rouw en noodtoestand in Mali na aanval op militaire basis
Drie dagen van nationale rouw en noodtoestand in Mali na aanval op militaire basis

Mali heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en de noodtoestand uitgeroepen vanaf donderdag, nadat zeventien soldaten werden gedood bij een aanval tegen een militaire basis in Nampala, in het centrum van het land. Dat heeft de overheid woensdagavond aangekondigd. De nationale rouw begint donderdag “als eerbetoon voor de slachtoffers van de terroristische aanval” van dinsdag tegen de Malinese troepen in Nampala, en de noodtoestand werd afgekondigd in het hele land “voor een periode van tien dagen” vanaf donderdag. Deze maatregelen werden beslist tijdens de ministerraad van woensdag, aldus het persbericht.
Dinsdagochtend rond 07.30 uur Belgische tijd vielen gewapende mannen de basis van Nampala aan, in de regio Segou. Het gaat om de tweede grootste basis in de regio, en de aanvallers controleerden het kamp gedurende enkele uren, aldus getuigen. Zeventien soldaten werden gedood, 35 anderen raakten gewond, aldus de overheid, die sprak van een “gecoördineerde terroristische operatie” en bevestigde dat de Malinese troepen de controle over het kamp weer in handen hebben. De aanval werd opgeëist door twee gewapende groepen.
De staatstelevisie kondigde woensdagavond al aan dat president Ibrahim Boubacar Keita donderdag naar de stad Segou zal gaan, waar een “herdenkingsceremonie gehouden zal worden voor de gevallen soldaten op het slagveld”.
De noodtoestand was al van kracht van april tot 15 juli, maar werd toen niet verlengd. De herinvoering van die uitzonderingstoestand “past in het kader van de voortzetting en de versterking van de acties in het kader van de strijd tegen het terrorisme, de georganiseerde misdaad en alle vormen van bedreigingen of aanvallen tegen de vrede en de veiligheid van mensen en hun eigendommen”.

Bron: Belga