Burgers in Oost-Oekraïne worden zonder bewijs gevangengenomen en gefolterd

Burgers in Oost-Oekraïne worden zonder bewijs gevangengenomen en gefolterd

Zowel de Oekraïense regeringstroepen als de door Rusland gesteunde separatistische troepen houden burgers zonder bewijs en vaak voor langere periodes gevangen. In sommige gevallen gebeurt dit in het geheim en worden de gevangenen ook gefolterd. Dat staat te lezen in een gezamenlijk rapport van de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch. Het rapport is gebaseerd op interviews met 40 getroffen personen en hun omgeving. Zowel bij de separatistische beweging als bij de Oekraïense autoriteiten stelden de mensenrechtenorganisaties telkens 9 gevallen van langdurige en onrechtmatige opsluiting van burgers vast. “Wie in Oekraïne opgepakt wordt door één van beide facties, is overgeleverd aan de genade van zijn ontvoerder”, zo stelt onderzoekster Tanya Lokshina. Gevangenen worden in sommige gevallen tot meer dan een jaar opgesloten, onderworpen aan elektroshocks, in elkaar geslagen en bewerkt met brandende sigaretten. In één geval werd een 39-jarige man zelfs door beide partijen achtereenvolgens opgesloten.

De mensenrechtenorganisaties maken zich ook zorgen over het feit dat veel gevangenen slechts vrij komen na een ruiloperatie. Dit voedt de vrees dat beide partijen burgers zouden opsluiten enkel en alleen om sterker te staan bij een gevangenenruil, wat de facto zou neerkomen op gijzelneming. Zeker 16 burgers zouden nog opgesloten zijn door de Oekraïense troepen. Ook in het gebied dat onder controle is van de separatisten zouden nog mensen in gevangenschap verkeren. “Het machtsvacuüm daar maakt de onderdrukte bevolking machteloos” aldus Lokshina.

Amnesty International en Human Rights Watch roepen beide partijen op om dergelijke praktijken aan te pakken, en vraagt aan de internationale gemeenschap de wanpraktijken duidelijk te veroordelen.

bron: Belga