Aanslag Nice – Vijf vermoedelijke medeplichtigen in verdenking gesteld

De dader van de aanslag met een vrachtwagen in Nice vorige week donderdag heeft zijn daad “maandenlang voorbereid”. De man, de Franse Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel, had ook “steun en medeplichtigen”, zei procureur van Parijs François Molins donderdag op een persconferentie. De antiterreurrechters hebben donderdagavond vijf verdachten donderdagavond in verdenking gesteld en in voorlopige hechtenis geplaatst. Twee van hen waren, zo blijkt uit het onderzoek, in de dagen voorafgaand aan de aanslag samen met Bouhlel aanwezig in de 19-tonner waarmee Bouhlel zijn dodenrit reed. Tot dusver was gesteld dat de dader mogelijk op eigen houtje handelde en de aanslag “dagenlang” had voorbereid.
De vijf verdachten zijn twee Franse Tunesiërs, een Tunesiër, een Albanees en een Albanese Fransman. De vijf zijn tussen 21 en 42 jaar oud en waren “niet bekend bij de inlichtingendiensten”, aldus de procureur. Analyse van de gsm van Bouhlel gaf aan dat hij verscheidene malen contact had met de vijf anderen.
Het parket liet donderdagavond nog weten dat de vijf in voorlopige hechtenis zijn geplaatst. Drie van hen (Chokri C., Mohamed Oualid W. en Ramzi A.) werden in verdenking gesteld voor “medeplichtigheid aan moorden in een bende gelinkt aan een terroristische organisatie”, Ramzi A werd ook in verdenking gesteld voor “schendingen van de wapenwet gelinkt aan een terroristische organisatie”, net als het Albanese koppel Artan H. en Enkeldja Z. Ze worden ervan verdacht het wapen te hebben geleverd waarmee Bouhlel op de politie schoot vooraleer hij werd doodgeschoten.
In het onderzoek is volgens Molins grote vooruitgang geboekt, dankzij de noeste arbeid van “meer dan 400 speurders”.
Bij de aanslag tijdens de viering van de Franse nationale feestdag vielen 84 doden en 50 zwaargewonden. Van die laatsten verkeren er nog 15 in levensgevaar, aldus nog Molins.

bron: Belga