Tips voor een verblijf in België

Toerist in eigen land, goedkoop en je hoeft er niet eens de landgrenzen voor over te steken. Wij geven je een klein overzicht van de mogelijke bestemmingen in ons eigen land.

Door Camille Goret

1. Sportieve uitstap naar Durbuy

Durbuy

Te beleven: Geen bergen in België, maar wel andere outdooractiviteiten: via ferrata, speleologie, kajak… Wie op zoek is naar een adrenalineboost kiest voor een extreme sprong of een deathride. Gezinnen kunnen dan weer op schattenjacht. Plezier gegarandeerd voor jong en oud! Durbuy leent zich goed voor een daguitstap. Wie meer tijd heeft, kan er enkele dagen blijven en in een tipi of chalet overnachten.

Budget: 35 euro voor een dag, 149 euro voor een weekend van vrijdag tot zondagavond, inclusief overnachting (voor minstens 4 personen).

lapetitemerveille.be

2. Natuuruitstap in de Oostkantons

Oostkantons

Te beleven: Voor een wandeltocht van meerdere dagen in de natuur hoef je niet naar het Hoge Noorden of de Amerikaanse canyons te trekken. Verschillende grote wandelroutes doorkruisen de Oostkantons. Er zijn lussen mogelijk op de GR15, de GR 563 en GR14. Ze bieden ook prachtige panoramische uitzichten. In de Hoge Venen zijn tussen de Baraque Michel en de waterval van Xhoffraix verschillende dagtochten mogelijk.

Budget: Afhankelijk van je verblijfsformule en je maaltijden. Wandelen is gratis.

eastbelgium.com

3. Romantisch weekend in Brugge

20130509 - BRUGGE, BELGIUM: Illustration picture shows the Holy Blood Procession (Heilige Bloedprocessie - Procession Saint-Sang) in Brugge, on the Grote Markt / Grand Place, on Ascension Day, Thursday 09 May 2013. During the procession, the relic of Holy blood is carried from the Holy blood basilica to the Holy saviour cathedral. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER

Te beleven: Brugge is een van de mooiste steden van Europa. Door de kanaaltjes wordt deze stad ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Het is de romantische stad bij uitstek, met smalle steegjes, cafés en restaurants. Ook de geschiedenis heeft er haar sporen nagelaten. Tijdens een bezoek aan het Historium kom je alles over de stad te weten. Met een kap op je ogen word je er ondergedompeld in het Brugge van de middeleeuwen, dankzij de magie van virtual reality.

Budget: Hou rekening met minstens 140 euro voor een weekend met z’n tweeën en 20 euro per persoon voor een bezoek aan het Historium inclusief de virtualrealitybeleving.

historium.be

4. Geschiedenis in Antwerpen

Antwerpen

Te beleven: Antwerpen staat bekend om zijn winkels en diamanten. Maar de belangrijke havenstad verbergt ook pareltje uit de geschiedenis: het museum Plantin-Moretus, dat zelfs op de werelderfgoedlijst prijkt! De tentoongestelde drukpers uit de zestiende eeuw ziet er nog steeds als nieuw uit. Je ontdekt er (heel) oude boeken, boekenkasten die getuigen van eeuwenoude kennis en een uitgebreid en goed bewaard machinepark.

Budget: 8 euro, audiogids voor 2 euro.

museumplantinmoretus.be

5. Gezinsuitstap naar Pairi Daiza

Pairi Daiza

Te beleven: Pairi Daiza hoeven we je niet meer voor te stellen. De beroemde dierentuin wil nog verder uitbreiden. Sinds 2014 verblijven er twee reuzenpanda’s, een unicum in Europa. Dit jaar staat in het teken van de grote apen, vooral de gorilla’s en de orang-oetangs. Sinds het begin van dit seizoen kunnen bezoekers ook kennismaken met het eerste deel van ‘La Terre du Froid’, een nieuwe wereld gewijd aan plaatsen zoals Lapland en Siberië. Dankzij de B-dagtripformule reis je voordelig met de trein naar Pairi Daiza.

Budget: 33 euro all-in vanuit Brussel.

pairidaiza.eu

6. Culturele uitstap naar Brussel

Dino Bernissart

Te beleven: Londen heeft zijn British Museum, Parijs zijn Cité des sciences en Brussel het Museum voor Natuurwetenschappen. In de Galerij van de Dinosauriërs ontdek je de iguanodons van Bernissart, maar ook skeletten van de tyrannosaurus, de diplodocus en de triceratops. Voor menselijke wezens is er de Galerij van de Mens. Je leert er hoe de mens tot zijn huidige gestalte evolueerde, nadat hij de aardbol millennia lang heeft gekoloniseerd.

Budget: 7 euro, maar voor kinderen jonger dan 16 jaar is het 4,5 euro.

naturalsciences.be

7. Een dagje fietsen in Wallonië

Le Canal du Centre historique et ses 4 ascenseurs hydrauliques sont classés au Patrimoine mondial par l?UNESCO.
©CGT – A.Siquet

Te beleven: Een andere manier om Wallonië te ontdekken. Heel wat fietspaden doorkruisen het zuiden van ons land. Fietsvriendelijke horecazaken (niet te ver van de fietspaden verwijderd, fietsenstallingen bij een overnachting …) zijn aangeduid met het label ‘Bienvenu Vélo’ (‘Fiets Welkom‘). Je kan er charmante dorpen en oude kastelen bezoeken en fietst er ook langs prachtige uitzichtpunten.

Budget: Op de pedalen trappen kost geen geld.

tourismewallonie.be/velo-vtt

8. Trail langs de Maas

Te beleven: Dit is een route voor lopers die zich niet laten afschrikken door steile hellingen en een onregelmatig parcours. Het traject van 13 km loopt door het natuurreservaat van Champalle en Poilvache en kronkelt tussen de oevers van de Maas en de kalkrotsen. Vanop het hoogste punt kan je het kasteel van Poilvache zien staan. Het is bereikbaar via steile bospaden. Ben je geen loper? Dan kan je de trail ook al wandelend afleggen, het zal alleen wat langer duren.

Budget: Gratis.

poilvache.com

9. Uitstap naar de abdij van Chimay

Chimay

Te beleven: Wie graag de productiegeheimen van het bier en de kaas wil kennen, moet in de beroemde abdij van Chimay zijn. Het bezoek gaat verder in de tuin en de kerk. En als afsluiter komt uiteraard… een degustatie. Opgelet voor wie daarna achter het stuur kruipt. Heb je toch te diep in het glas gekeken? Geen nood! Er staan zeven kamers ter beschikking. De abdij zelf, op 500 meter van het bezoekerscentrum, is ook te bezichtigen.

Budget: 6,5 euro, maar gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

chimay.com

10. Wandeling in een Dinantse grot

Dinant

Te beleven: De grot la Merveilleuse werd in 1904 ontdekt. De te bezoeken galerijen liggen 100 meter onder de grond. Bewonder de zuiltjes, stalactieten, stalagmieten en de ondergrondse rivier in deze vochtige en donkere omgeving. Dankzij de bijzonder gemakkelijke toegang is dit een ideale uitstap voor gezinnen. Verwondering voor jong en oud gegarandeerd! Dit is ongetwijfeld een van de mooiste grotten van België. Voorzie een extra laagje kledij. In de grot is het fris, ook bij hete temperaturen buiten.

Budget: 9 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen.

dinant-toursime.com

Foto’s R.V.