De Belgische mode, een internationaal verhaal

De Belgische mode is rebels, divers en uniek. Steden als Antwerpen en Brussel staan nu wereldwijd bekend als modemetropolen, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Een overzicht van de sleutelfiguren die de Belgische mode kleur gegeven hebben.

thumbnail_SHOW16-La-Cambre-Affiche1. La Cambre en De Antwerpse modeacademie
Zelfs de grootste ontwerpers zijn hun carrière ooit gestart op de schoolbanken. Daar is de indrukwekkende lijst afgestudeerden van zowel de Antwerpse modeacademie als de Brusselse La Cambre het beste bewijs van. Olivier Theyskens, Kris Van Assche en meer recent Wim Bruynooghe en Devon Halfnight Lefluffy: met dank aan deze modescholen schopten zij het van nobele onbekende tot veelbelovend talent en gevestigde waarde. Voor de afstudeercollectie van 2016 sloegen deze twee scholen de handen in elkaar om één duidelijke boodschap de wereld in te sturen: zeg néé tegen terrorisme.

Diane2. Buitenbeentje Diane von Fürstenberg
Het leven van Diane von Fürstenberg leest als een modern sprookje. De Belgisch-Amerikaanse ontwerper trouwde met een Duitse prins, met wie ze later naar Amerika verhuisde om daar haar Amerikaanse droom waar te maken: een eigen modebedrijf. Haar meest opvallende creatie is zonder twijfel de iconische wikkeljurk, die ook nu nog gedragen wordt door jong en oud en waarmee ze talloze ontwerpers inspireerde. Het mag dan ook niet verwonderen dat de intussen 69-jarige ontwerpster bekroond werd met tal van awards en dat ze tot op heden gezien wordt als één van de meest invloedrijke modefiguren.

thumbnail_Walter_Ikea_Glodande_203. De Antwerpse zes als grondleggers
De Antwerpse zes zijn zonder enige twijfel de bekendste mode-iconen van ons land. Voor studiegenoten Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Marina Yee, Drik Van Saene, Dirk Bikkenbergs en Ann Demeulemeester ging de bal aan het rollen in 1988, toen ze richting Londen trokken voor een gezamenlijk defilé op de British Designer show. Daar werden ze opgemerkt door de Britse pers, die hen begon te omschrijven als The Antwerp Six. Al snel verschenen er tal van reportages in vakbladen. Toen de zes enkele jaren later hun eigen aparte show op poten zette, was de internationale belangstelling groot en volgde het succes bijna vanzelf.

thumbnail_12376772_10208287244435964_8105844020739822153_n4. Pioneer Polienne
Nieuwe fashionbloggers schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond, maar dat was ooit anders. Model en copywriter Paulien Riemis was in 2009 één van de eerste in ons land met een degelijke modeblog. Nu, zes jaar later, schrijft ze nog steeds en mag ze zichzelf bij ’s lands meest succesvolle blogsters rekenen. Schrijven doet ze in het Engels, waardoor ze zowel nationaal als internationaal succes weet te oogsten.

BELGIUM BRUSSELS LIDL FASHION LINE5. Styliste Linda Van Waesberge
Als styliste, personal shopper en modegoeroe is Linda Van Waesberge één van de toonaangevende figuren in ons modelandschap. Ze schrijft en doet stylings voor onder andere De Standaard, het Nieuwsblad en Belmodo. Van Waesberge is een Brusselse in hart en nieren en ze doet er dan ook alles aan om de reputatie van Brussel als modestad hoog te houden.

Door Mare Hotterbeekx