“Uithaal Piqueur betreurenswaardig en weinig respectvol”

Uithaal Piqueur betreurenswaardig en weinig respectvol

Filip Van Laecke, de voorzitter van de Gentse Optima-commissie, betreurt de uithaal van de gevallen Optima-topman Jeroen Piquer als zou zijn commissie een “farce” zijn. Piqueur schoffeert daarmee Daniël Termont, die om een commissie verzocht, en onderschat de impact, klinkt het in een reactie. “Heeft u ooit een grotere klucht gezien?”, laat Optima-topman Jeroen Piqueur woensdag in Het Nieuwsblad optekenen. “De politiek verlaagt zich door een onderzoekscommissie te gaan oprichten voor vragen als ‘kent u iemand?’, ‘was u op zijn boot of op de boot van de stad Gent in Cannes?’. Dat is belachelijk. Het hele schepencollege is ooit bij Optima op kantoor komen eten, met de burgemeester erbij. Is het niet normaal dat een bedrijf met 500 mensen aan het stadsbestuur uitlegt waar het mee bezig is.” Verder zegt Piqueur dat hij “elf jaar dag en nacht” met Daniël Termont en Ivan De Witte samenwerkte aan het nieuwe voetbalstadion.

“Ik betreur dat hij zo reageert en vind het weinig respectvol”, zegt commissievoorzitter Filip Van Laecke (CD&V). “Met wat hij zegt, schoffeeert hij eigenlijk Daniël Termont, want hij is het die het die te kennen gaf een inschattingsfout gemaakt te hebben en om het initiatief van de commissie verzocht.”

Van Laecke vindt de uitspraken niet passen in de serene sfeer waarin hij wil werken, hij wijst erop dat elk politiek niveau zijn werk moet doen, en heeft nog een waarschuwing voor Piqueur in petto. “Ik denk dat hij de impact van die commissie onderschat, want ze loopt gelijktijdig met de onderzoekscommissie in de Kamer waar onder ede getuigd wordt. Ik denk dat men twee keer gaat nadenken of men daar andere uitspraken zal doen dan hier.”

Inhoudelijk spreekt Piqueur in het interview over een “geënsceneerd faillissement”. Hij heeft een vermoeden wie erachter zit, maar laat het aan de parlementaire onderzoekscommissie over om dat te achterhalen. Verder haalt hij opnieuw uit naar de Nationale Bank en meent hij een “puinhoop” aangetroffen te hebben bij de overname van Ethias Bank in 2011.

bron: Belga