Turkije verbiedt buitenlandse dienstreizen voor academici

Turkije verbiedt buitenlandse dienstreizen voor academici
Turkije verbiedt buitenlandse dienstreizen voor academici

In Turkije zijn alle buitenlandse dienstreizen voor academici verboden. De heeft de Turkse raad van het hoger onderwijs (YÖK) woensdag beslist. Academici die zich zonder dwingende redenen momenteel al in het buitenland bevinden, moeten zo snel als mogelijk terugkeren. Dat bericht het regeringsgezinde persagentschap Anadolu. Aan de rectors van de universiteiten is daarnaast gevraagd om “dringend alle leden van het academisch en administratief personeel te onderzoeken op banden met Fethullah Gülen”, luidt het. Die moslimprediker zit volgens Turks president Recep Tayyip Erdogan achter de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag.

Gülen is een voormalige bondgenoot van Turks president Recep Tayyip Erdogan, die is uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. In 1999 werd hij naar de VS verbannen, waar hij momenteel woont in de staat Pennsylvania. De prediker doet de beschuldigingen van Erdogan over zijn betrokkenheid bij de couppoging van vorige week af als “belachelijk” en ontkent alle betrokkenheid.

Het is niet de eerste maatregel die de YÖK neemt in de nasleep van de couppoging. Dinsdag vroeg de raad het ontslag van 1.577 rectors en decanen. Daarnaast werden ook 15.200 ambtenaren van het ministerie van Onderwijs geschorst.

Bron: Belga