Republikeinse Conventie schaart zich op tweede dag voorzichtig achter Trump

Republikeinse Conventie schaart zich op tweede dag voorzichtig achter Trump
Republikeinse Conventie schaart zich op tweede dag voorzichtig achter Trump

Een dag na de controversiële speech van Melania Trump, de vrouw van de dinsdag officieel voorgestelde kandidaat-president Donald Trump, hebben verschillende Republikeinen op de Conventie in Cleveland hun steun voor Donald Trump uitgesproken. Daarbij kreeg vooral de Democratische nummer één, Hillary Clinton, het zwaar te verduren. Na de officiële nominatie van Trump dinsdag is het wachten op donderdag, wanneer Trump zelf het podium zal betreden om te speechen. In de aanloop naar de grote slotshow hoopt de zakenmagnaat zoveel mogelijk eenheid te kunnen smeden binnen de eigen partij. De Republikeinen lijken zich echter vooral te verenigen achter hun afkeer voor de Democratische kandidate, Hillary Clinton.

In een vurige speech legde Chris Christie, ex-kandidaat tijdens de voorrondes, haar alvast het vuur aan de schenen. Hij lijstte al haar veronderstelde fouten op en vroeg het publiek of ze “schuldig of niet schuldig” was. De Conventie reageerde met de woorden “schuldig” en riepen “sluit haar op!”.

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Senaatsvoorzitter Mitch McConnell hielden een rustigere speech, die zich voornamelijk afkeerde van Clinton, zonder daarbij Trump al te veel te prijzen. “Alleen met Donald Trump en Mike Pence maken we kans dat het anders wordt”, klonk de eerder lauwe steun van Ryan.

Ook Donald Jr. en Tiffany Trump, twee van Trumps vijf kinderen, bestegen het podium om hun vader te steunen. De 38-jarige Donald Jr. omschreef zijn vader als iemand die “dingen realiseert waarvan mensen zeggen dat ze onmogelijk zijn”. Tiffany Trump belichtte dan weer de gevoelige kant van haar vader, die “een grote steun is geweest wanneer ze het moeilijk had”.

Woensdag verschijnen onder andere Marco Rubio en Ted Cruz, twee ex-concurrenten van Trump, maar ook Trumps ‘running mate’ Mike Pence en oudgediende Newt Gingrich op het podium.

Bron: Belga