May wil “open en oprechte” gesprekken met Merkel en Hollande over brexit

May wil
May wil "open en oprechte" gesprekken met Merkel en Hollande over brexit

De kersverse Britse premier Theresa May wil “open en oprecht” praten over het Britse vertrek uit de Europese Unie tijdens haar ontmoetingen met Duits bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Dat zei ze woensdag tijdens haar eerste buitenlandse reis sinds haar aantreden. “Ik ben vastbesloten dat Groot-Brittannië op een succesvolle manier de Europese Unie kan verlaten. Daarom heb ik ook besloten om Berlijn en Parijs zo snel na mijn aantreden te bezoeken”, zegt May in een mededeling.

Op woensdag staat een werkdiner met Merkel op de agenda. May zal aan het ambtsgebouw van de Bondskanselier in Berlijn met volledige militaire eer ontvangen worden. Donderdag trekt ze verder naar Parijs, waar een onderhoud met Hollande gepland is.

May verwacht dat het “nog wat tijd in beslag zal nemen” voor de formele gesprekken over een brexit van start kunnen gaan. “Ik onderschat de uitdaging niet en ik geloof ten stelligste dat open en oprechte gesprekken over de kwestie een belangrijke rol spelen in een succesvolle onderhandeling”, zei May. “Ik wil een duidelijke boodschap overbrengen over het belang van de relatie met onze Europese partners.”

Merkel gaf in de nasleep van het brexit-referendum al aan dat de onderhandelingen pas van start kunnen gaan wanneer het veelbesproken artikel 50 van het Europese verdrag geactiveerd wordt. Ze vroeg daarnaast snel duidelijkheid vanuit Londen over de kwestie.

Bron: Belga