Laatstejaarsstudenten weten amper wat een inschakelingsuitkering is

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan acht op de tien laatstejaarsstudenten kent het begrip "inschakelingsuitkering" niet. Dat blijkt uit de masterscriptie van Handelswetenschapper Lies Vanneste (UGent). Een inschakelingsuitkering is een type uitkering die studenten onder de 25 kunnen aanvragen als ze langer dan een jaar na het afstuderen geen job vonden, maar wel actief zochten.

Van de duizend laatstejaarsstudenten die Lies Vanneste bevroeg, bleek 86,1 pct nog nooit van de term "inschakelingsuitkering" gehoord te hebben. Van de resterende 14 pct die het begrip wel kende, had iets minder dan de helft voldoende kennis van de wetgeving (voorwaarden, duur, bedrag, recente verlaging van de leeftijdsgrens en het feit dat het geen automatisch recht is).

Wel bleek dat bijna de helft van de bevraagde studenten van het bestaan van een dergelijke uitkering af te weten, zonder er de juiste term te kunnen opplakken. Hoger geschoolden bleken iets beter op de hoogte dan lager geschoolden.

"Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat laatstejaarsstudenten hierover onvoldoende geïnformeerd worden", zegt Vanneste. Ze pleit daarom voor een verplicht vak voor laatstejaarsstudenten, zowel in het secundair als het hoger onderwijs, waarbij jongeren geïnformeerd worden over alle rechten en plichten die relevant zijn bij het betreden van de arbeidsmarkt. "Naar informatie zoeken is moeilijk als je de termen niet eens kent", zegt Vanneste.

Ook roept ze beleidsmakers op om de wetgeving te vereenvoudigen en verstaanbaar te maken voor iedereen. Tot slot suggereert Vanneste een hervorming van het recht tot een automatisch recht.

bron: Belga