Kerry vat vrijdag nieuwe wereldtournee aan

Kerry vat vrijdag nieuwe wereldtournee aan
Kerry vat vrijdag nieuwe wereldtournee aan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry begint vrijdag aan een nieuwe wereldtournee die hem opnieuw in Parijs zal brengen om daar de Palestijnse president Mahmoud Abbas te ontmoeten, zo deelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag mee. Woensdag keert Kerry terug naar Washington van zijn Europese tournee, die hem in Parijs, Moskou, Luxemburg, Brussel en Londen bracht. Donderdagavond vertrekt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dan naar Wenen om daar vrijdag een vergadering over de klimaatverandering bij te wonen.
Daarna begeeft Kerry zich naar Parijs voor een ontmoeting met de Palestijnse president Abbas. Kerry en Abbas zullen er bespreken hoe een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnse bezette gebieden bevorderd kan worden. Het Israëlisch-Palestijnse vredesproces zit volledig in het slop, en er is weinig hoop dat daar nog verandering komt voor het einde van Obama’s presidentschap.
Op 3 juni kwamen in Parijs nog een dertigtal vertegenwoordigers van Arabische en Westerse landen, de VN en de Europese Unie bijeen voor een door Frankrijk georganiseerde vredesconferentie over het Midden-Oosten. De conferentie stootte echter op hevig verzet van de Israëlische premier Netanyahu.
Op 25 en 26 juli wordt Kerry in Laos verwacht voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean). Tot slot trekt hij ook nog naar Manilla, in de Filipijnen, om het te hebben over de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag, dat op 12 juli stelde dat China’s claim op de eilanden in de Zuid-Chinese Zee illegaal zijn.

Bron: Belga