Internationale gemeenschap verzamelt twee miljard dollar voor Irak

Internationale gemeenschap verzamelt twee miljard dollar voor Irak

De internationale gemeenschap wil met nieuwe financiële toezeggingen Irak helpen om de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) terug te dringen. Meer dan 2 miljard dollar (1,8 milard euro) werd op een donorconferentie in Washington ingezameld. Het geld moet ook de nood van vluchtelingen lenigen. Gevreesd wordt dat door het geplande militair offensief tegen het Iraakse IS-bolwerk Mosoel tot anderhalf miljoen mensen op de vlucht worden gedreven. De gastheer van de bijeenkomst, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, sprak van een aanzienlijke vooruitgang in de strijd tegen IS, dat grote delen van het Iraaks grondgebied controleert. De jihadisten zijn uit de helft van het gebied weer verdreven, ook uit verschillende grote steden. Maar de strijd tegen de IS is “blijkbaar nog niet voorbij”. Volgens schattingen zijn nog steeds zowat 3,3 miljoen mensen in Irak op de vlucht.

Volgens het Amerikaans ministerie van Defensie had de anti-IS-coalitie in Irak tegen april 45 procent van het door de terreurorganisatie gecontroleerd gebied heroverd. In buurland Syrië was dat 20 procent.

Het geld zal onder andere gebruikt worden voor humanitaire hulp en de ontmijning in steden en andere oorden, die ooit door IS waren bezet. Het initiatief voor de donorconferentie kwam van de VS, Duitsland, Canada, Nederland, Japan en Koeweit. Tegelijkertijd kwamen in Washington ook de defensieministers van landen van de anti-IS-coalitie samen.
Morgen volgt dan een vergadering van de buitenlandministers van de coalitie, waaraan naast gastheer John Kerry ook de nieuwe Britse buitenlandminister Boris Johnson zal deelnemen.

bron: Belga