Federale ministerraad erkent twee stormen als ramp

Federale ministerraad erkent twee stormen als ramp

De federale ministerraad erkent de lokale rukwinden in Malmedy en Waismes van 7, 8 en 9 juni 2014 als ramp. Dat is belangrijk voor de betrokken landbouwers om schadevergoeding te kunnen vragen. Ook in Oost- en West-Vlaanderen worden enkele extra gemeenten toegevoegd, meldt bevoegd minister Jan Jambon (N-VA). Het eerste KB van Jambon gaat over de overvloedige regenval van 7, 8 en 9 juni 2014, die eerder al erkend was als ramp. Jambon voegt nu een reeks extra gemeenten toe die daar eveneens door getroffen werden. Het gaat om de gemeenten Knesselare, Wingene, Lichtervelde, Kortemark en Vleteren.

Kamerlid Nathalie Muylle van coalitiepartner CD&V reageert tevreden, maar vindt het “spijtig dat dit zo lang heeft moeten duren”. “Het gaat over heel wat dossiers met grote schadegevallen, sommigen lopen op tot 50.000 euro. Mensen wachten op dit geld, bij landbouwbedrijven kunnen belangrijke investeringen niet langer uitgesteld worden”, aldus de christendemocrate. Op het kabinet-Jambon wijst men erop dat de betrokken gemeenten simpelweg erg laat waren met hun aanvraag.

Het tweede KB van Jambon erkent ook de lokale windhoos en de rukwinden als ramp die zich op het zelfde moment in Luik lieten voelen. De ramp wordt afgebakend tot de gemeenten Malmedy en Waismes.

bron: Belga