Estland neemt Brits EU-voorzitterschap over

Estland zal het Britse voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van volgend jaar overnemen. Dat kwam uit de bus na diplomatiek overleg tussen de lidstaten. Elke lidstaat verzekert gedurende een half jaar het voorzitterschap over de Europese ministerraden. Groot-Brittannië was in de tweede helft van 2017 aan de beurt, maar de nieuwe regering in Londen verzaakt aan die opdracht omwille van het vertrek van het land uit de Europese Unie.

Tijdens diplomatiek overleg stemden nagenoeg alle lidstaten ermee in om het rotatieschema gewoon een half jaar te vervroegen. Zo zal Estland, dat voorzien was voor de eerste helft van 2018, reeds in de tweede helft van volgend jaar de voorzittershamer hanteren. Enkel Oostenrijk maakt nog enig voorbehoud bij de oplossing omdat het land het voorzitterschap zou moeten bestieren tijdens een verkiezingsjaar, namelijk 2018.

Zaterdag liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nog blijken dat België bereid was om in te springen voor de Britten, maar zo ver komt het dus niet. Het volgende Europese voorzitterschap van ons land komt er in 2024.

bron: Belga