Aanvaller Duitse trein werd “aangespoord” door IS-propaganda

Aanvaller Duitse trein werd
Aanvaller Duitse trein werd "aangespoord" door IS-propaganda

De man die maandagavond met een bijl en messen een aanval op een trein in het Duitse Würzburg had uitgevoerd, “voelde zich aangespoord” toen hij met propaganda van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in aanraking kwam. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) woensdag tijdens een persconferentie verklaard. De minister gaat ervan uit dat de dader alleen te werk ging. De video die IS dinsdagavond had verspreid, en waarin de aanvalspleger te zien zou zijn, bewijst niet dat hij specifieke orders van de terreurgroep opvolgde, zo verklaarde de Maizière in Berlijn.

De Maizière noemde de aanval “een brutale daad van zinloos geweld”, zo klonk het nog. “Het is wellicht ook een zaak die op de grens ligt tussen amok maken en terreur”. Voorts sprak hij zich volgens de Duitse nieuwssite Die Welt ook uit voor meer videobewaking, meer politie en een betere bescherming van de politieagenten.

De minister beklemtoonde dat Duitsland er alles aan doet om mogelijke aanslagen te verhinderen. “Maar garanties zijn er helaas niet”, zo klonk het. “We moeten ook in Duitsland rekening houden met aanslagen van kleine groepen en geradicaliseerde eenheden.” Hij benadrukte dat de Duitse autoriteiten de jongste jaren al elf terreuraanvallen hebben kunnen verijdelen, waarvan tien op Duitse bodem.

Voorts stelde hij dat Duitsland er goed aan had gedaan uiteindelijk toch in te zetten op een beperking van het aantal vluchtelingen. Op die manier kan het land meer controle verkrijgen over mensen die gevoelig zijn voor radicaal gedachtengoed.

Tot slot gaf hij aan geen reden te hebben om te twijfelen aan de Afghaanse afkomst van de dader. De Duitse zender ZDF had eerder nog geschreven dat de tiener de Pakistaanse nationaliteit zou hebben, maar zich bij zijn aankomst in Duitsland als Afghaan had voorgedaan. Maar de minister wijst onder meer op een aanvraag voor familiehereniging, waarbij wel degelijk naar Afghanistan wordt verwezen. Ook zijn er aanwijzingen dat de dader tot de aanval was overgegaan vanwege de dood van een Afghaanse vriend.

Bron: Belga