Satirici organiseren een wedstrijdje ‘verontschuldigen aan China’

Herinner je het filmpje met de ‘oprechte excuses’ van Johnny Depp en Amber Heard nog? Voor Australië was de maatregel opmerkelijk maar in China is het blijkbaar schering en inslag. Het is zelfs zover gekomen dat een inwoner van Taiwan een satirische wedstrijd organiseert zodat iedereen zich kan verontschuldigen bij de Chinese bevolking.

De druppel die de emmer deed overlopen was volgens Hong Kong Free Press het filmpje van Kiko Mizuhara. De Japanse actrice had op Instagram een foto van een vriend geliket. Het beeld in kwestie was er eentje van een middelvinger op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De ‘like’ was volgens haar bedoeld om de vriend aan te manen meer foto’s te posten, maar ze kreeg al snel het verwijt anti-Chinees te zijn. Mizuhara trok haar mening en bood haar verontschuldigingen aan in een video. Eerder dit jaar moest een popster zijn excuses aanbieden omdat ze met een Taiwanese vlag had gezwaaid.

Voor een Taiwanees was dat de druppel. Hij of zij zette de ‘Eerste Jaarlijkse “Verontschuldigen aan China” Wedstrijd‘ op poten, een Facebookpagina waar mensen zich satirisch kunnen uitlaten over het Aziatische land. Vooral inwoners van Taiwan, dat de-facto onafhankelijk is van China, luchten hun hart. Daarin worden ze bijgestaan door inwoners van Hong Kong, een speciale administratieve regio in de Volksrepubliek.

“Het spijt me dat ik drie kinderen heb”, laat iemand weten. “Ik verontschuldig me. Ik wou New Barluns kopen in Hong Kong, maar ik vond enkel namaakschoenen”, stelt een Hong Konger boven een foto van New Balance-schoenen. New Balance werd onlangs in China verboden omdat het schoeisel zou indruisen tegen het merkenrecht van New Barluns. Verder werden er nog excuses aangeboden voor zich te identificeren als Taiwanees of Hong Konger en voor het gebruik van traditioneel Chinees in plaats van vereenvoudigd.

De persoon met de meeste likes mag zich een jaar lang ‘koning van de verontschuldiging’ noemen. De keuze zal niet eenvoudig worden want al meer dan 5.000 mensen excuseerden zich al aan de Volksrepubliek. De populariteit is ook de Chinezen niet ontgaan. Op Weibo, een Chinese sociaalnetwerksite, verontschuldigen ze zich omdat “de Taiwanese onafhankelijkheid niet meer dan een droom is”, of omdat “jullie vergeten zijn wie jullie voorvaderen zijn”. Op deze manier blijven beide groepen natuurlijk wel een tijdje bezig…

Archiefbeeld AFP / T. Yamanaka