Onze wasabi blijkt een totaal ander kruidenmengsel te zijn

De wasabi die westerse restaurants en sushizaken gebruiken, is zo goed als altijd geen echte, Japanse wasabi. De pikante crème is redelijk prijzig om aan te schaffen, waardoor het vaak stiekem vervangen wordt door een mengeling van mierikswortel en mosterd.

Foodies aller landen, verenigt u, want u bent bedrogen. Jarenlang heeft de Japanse restaurant- en suhi-industrie u bij de neus genomen. De ‘wasabi’, waarin u vlijtig en gecultiveerd uw opgerold stukje tonijn gevuld met rijst dopte, blijkt een leugen te zijn.Wasabi is een Japanse plant, waarvan een deel van de stam afgeschraapt wordt en na behandeling als creme verkocht wordt. De plant is echter heel gevoelig en groeit enkel als het volledig onderstaat in lichtstromend water. Bovendien kunnen er niet veel knollend op een kleine ruimte gecultiveerd worden, want dan is de kans op ziektes te groot. Dat alles maakt dat er op wasabi een vrij hoge prijs kleeft. Een prijs die veel restaurants niet kunnen of willen betalen.

Ze gebruiken dan maar stiekem een alternatief. Valse wasabi bestaat uit mierikswortel en mosterdzaad, waaraan groen kleurstof wordt toegevoegd. Zo krijgt het die typische lichtgroene pistachekleur. Zo goed als altijd wordt dit mengsel verkocht als wasabi en heeft de klant niet door dat hij of zij iets anders voorgeschoteld heeft gekregen.

Foto D. Mojado