Een natje en een droogje in Brussel

De nationale feestdag betekent ook genieten van de gastronomische pareltjes die onze mooie hoofdstad te bieden heeft. Laat je tussen twee activiteiten door verleiden door een frisse pint, een stevige stoemp of een heerlijke Brusselse wafel. Dit zijn onze beste adresjes.

Door Maïté Hamouchi

Au DaringmanWaar vind je verfrissing?

Au Daringman

De Britse krant The Guardian riep Au Daringman in 2012 nog uit tot een van de beste cafés van de wereld. Je vindt er een typisch Brusselse ambiance, waar Frans- en Nederlandstaligen samen aan de toog hangen. Het gebouw dateert uit 1942 en zou in de jaren 50 en 60 zelfs een boksclub gehuisvest hebben. Vandaag wordt het opengehouden door Martine, voor wie de meertalige mix van de kroeg heel belangrijk is. Ze tapt onder meer trappisten en Gageleer, een Belgisch biobier.

Vlaamsesteeenweg 37
1000 Brussel

Moeder Lambic

Moeder Lambic is zonder twijfel een van dé bars van Brussel. Je kan terecht op het Fontainasplein, hartje Brussel, of in Sint-Gillis. Op beide locaties word je hartelijk ontvangen door kwaliteitsvol personeel dat zijn bieren kent. Laat je dus gerust gidsen door hun aanbod. Een vaste waarde, wat ons betreft!

Fontainasplein
1000 Brussel

&

Savoiestraat 68
1060 Sint-Gillis

Le PoechenellekelderDe Poechenellekelder

En dan nu naar een andere buitengewone zaak in het centrum van Brussel! Moeite om de naam uit te spreken? Maak je maar geen zorgen, je bent niet de enige. De Poechenellekelder ontleent zijn naam aan een Brusselse marionet. Stap zeker eens binnen in deze ongewone kroeg. De plafonds en muren hangen vol marionetten en schilderijen. Bovendien staan de obers (allemaal zelf bierliefhebbers) klaar om je te adviseren, hun bierboek – of moeten we zeggen: bierbijbel? – in de aanslag.

Eikstraat 5
1000 Brussel

Supra BaillySupra Bailly

Deze oude bar in Elsene is sinds jaar en dag een van onze favorieten! Vooral omdat je er zowat de goedkoopste pinten van Brussel vindt. De ambiance is er altijd gezellig en feestelijk. Bovendien ligt ‘de Supra’ in een supertoffe wijk. Wat wil je nog meer? Oh ja, je kan er ook iets kleins eten.

Baljuwstraat 77
1050 Elsene

Le TavernierTavernier

Een van de vaste stekken van de Brusselse studenten. De Tavernier ligt vlakbij de ULB en heeft een leuk halfoverdekt terras. Je vindt er een ruime selectie bieren en vooral een killer mojito! Tot slot nog even vermelden dat de Tavernier in de bruisende wijk rond de Begraafplaats van Elsene ligt, die bezaaid is met bars en restaurants.

445 Boondaalsesteenweg
1050 Elsene

La Porte NoireLa Porte Noire

Rock-‘n-roll verzekerd in deze gewelfde, ondergrondse bar. Je vindt er meer dan 200 verschillende bieren – waarvan een honderdtal Belgische en minder bekende – bijna 80 whisky’s en ook liveconcerten. Het Keltische en middeleeuwse kantje van deze plek is vrij uniek en de ongedwongen ambiance geeft je zin om tot in de vroege uurtjes op tafel te dansen.

Cellebroersstraat 67
1000 Brussel

Waar kan je eten?

La Fleur en Papier DoréHet Goudblommeke in Papier

In deze illustere kroeg kwamen de boegbeelden van het Belgische surrealisme uit de 20ste eeuw samen. Denk maar aan René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën… Tot op de dag van vandaag is de bar een artistieke en literaire ontmoetingsplaats. Het Goudblommeke is gespecialiseerd in authentieke lambiek, geuze en kriek. Maar je kan er ook smullen van Brusselse specialiteiten zoals stoemp, pottekeis, bloempanch, ballekes en vol-au-vent. En niet te vergeten: een buffet à volonté!

Cellebroerstraat 55
1000 Brussel

BallekesBallekes

Elke rechtgeaarde Belg was als kind dol op de balletjes die zijn grootouders klaarmaakten. Florence en Thibault zetten in hun restaurant in Sint-Gillis die authentieke recepten weer op de kaart. En het resultaat is overheerlijk! Dit nieuwe adresje biedt voor elk wat wils: balletjes met varkensvlees, rundsvlees en zelfs zonder vlees, bereid in allerlei lekkere sausjes. De nieuwe place to be in de stad.

Charleroise Steenweg 174
1060 Sint-Gillis

 

Le Volle Gas / Place Fernand Cocq Bruxelles / Cuisine belge / Restaurant by CityPlug.be

Volle gas

De geschiedenis van de Volle Gas gaat terug tot net na de oorlog, in een tijd dat «Brussel nog brusselde», zo lezen we op de website van het restaurant. Van zodra je er binnenstapt, ben je onder de indruk van de prestigieuze bar. En de keuken van Volle Gas laat je evenmin op je honger zitten. Op het menu staat een mooie selectie van klassiekers, Belgische specialiteiten, gegrild vlees, vis, salades, pasta’s en vegetarische gerechten. Smakelijk!

Fernand Cocqplein 21
1050 Elsene

 

La boule d’orLa Boule d’Or

Mosselen-friet, garnaalkroketten, stoofvlees… Op dit adresje in Sint-Gillis vind je het beste van de Belgische keuken. Inclusief ambachtelijk bier, natuurlijke wijnen, biosapjes en fairtradekoffie.

Parklaan 116
1060 Sint-Gillis

Le waterlooLe Waterloo

Nog een uitstekend adresje ‘van bij ons’. De specialiteiten van het huis: Hammetje met mosterd op oude wijze, ‘Jumbo’-mosselen, ballekes op Luikse wijze, cordon bleu archiduc. En dat alles geserveerd in een gezellig, authentiek decor.

Waterloosesteenweg 217
1060 Sint-Gillis

Au Vieux Spijtigen DuivelAu Vieux Spijtigen Duivel

Naar het schijnt zou keizer Karel V himself ooit gestopt zijn in Au Vieux Spijtigen Duivel, dat toen nog een poststation was. Ook Victor Hugo heeft er lange uren gesleten tijdens zijn ballingschap in Brussel. En Charles Baudelaire zou er enkele van zijn verzen hebben geschreven… Hoe het ook zij, dit restaurant loopt over van de boeiende verhalen en schotelt je 100% Belgische specialiteiten voor.

Alsembergsesteenweg 621
1180 Ukkel

Aux Gaufres de BruxellesAux Gaufres de Bruxelles

In het bekende Aux Gaufres de Bruxelles, hartje Brussel, vind je – hoe kan het ook anders – echte Brusselse wafels. Maar da’s niet alles! Je kan er ook een Luikse wafel kopen, pannenkoeken… en lekkere frietjes!

Grasmarktstraat 113
1000 Brussel

Foto’s R.V.