Deze festiviteiten staan gepland op 21 juli

20150721 - BRUSSELS, BELGIUM: Fighter aircrafts pictured during the military parade on the Belgian National Day, Tuesday 21 July 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De hoofstad maakt zich op voor een op-en-top Belgische dag. Animatie, militair defilé, informatiestandjes, voor elk wat wils. En als afsluiter van de feestelijkheden een knallend vuurwerk!

21 juli 110u: Brussel wordt wakker na een Bal National dat de Marollen tot in de vroege uurtjes op z’n kop heeft gezet. Vanochtend is de ambiance wat rustiger. Eerste wapenfeit: het Te Deum in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Dit Latijnse gezang wordt bijgewoond door de koninklijke familie en de hoge gezagsdragers, en voorgezeten door de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Jozef De Kesel. Met andere woorden: hoop maar niet op een plaatsje in de kathedraal. Je kan de viering wel buiten volgen op een groot scherm.

21 juli 3
10h :Wie wat minder plechtig is aangelegd, kan het Te Deum skippen en meteen naar het ‘Feest in het park’ trekken. Net als vorig jaar slaat dat zijn tenten op van het Justitiepaleis tot het Paleis der Natie (Federaal parlement).

Kom je van het Centraal Station, begin dan je dag op het Koningsplein. Tot 20u kan je aan de gezamenlijke stand van de federale overheid en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Europees Parlement in België terecht voor ludieke animatie, informatie over Europa en allerlei tricolore goodies.

11h : Richting Justitiepaleis nu, via de Regentschapsstraat. Een dag lang de speeltuin van Defensie. Militairen geven er demonstraties en initiaties. Een beetje verder sta je op het Poelaertplein, waar je aan de truck van de federale overheid kan deelnemen aan een interactief spel dat je kennis van de EU test. Vlak ernaast staat naar goede gewoonte het Politiedorp van de federale en lokale politie. Een uitgelezen kans om een helikopter te zien opstijgen en landen, of van dichtbij een brandweerwagen in actie te zien. Sportievelingen kunnen er zich ook wagen aan de oefeningen die agenten tijdens hun opleiding voorgeschoteld krijgen. Wie weet, vind je wel je roeping…

21 juli 514 h :Na een welverdiende lunchpauze kan je wat gaan verteren in het Veiligheidsdorp op de Zavel. Aan de verschillende stands ontdek je dat Binnenlandse Zaken niet beperkt blijft tot de politie. Stewards, gemeenschapswachten, brandweerlui, 112-operatoren… allemaal verzekeren ze dag in, dag uit onze veiligheid.

Er staan heel wat activiteiten op het programma, voor jong en oud: waterspelletjes met de brandweer, duikinitiatie met de duikers van de civiele bescherming, redding door een politiehond, bevrijding uit een wrak, reanimatie, workshop om je persoonlijke gegevens (eID) te leren beveiligen, voorbereiding op noodsituaties… Voor elk wat wils!

21 juli 616h : Intussen staat een onvermijdelijke klassieker in de startblokken; het defilé op het Paleizenplein. Bijna 1.400 militairen defileren er onder het motto ‘Onze inzet, uw veiligheid’. Defensie was dit jaar uitdrukkelijk aanwezig in  het straatbeeld, na de aanslagen in Parijs en Brussel. Het defilé wordt gelanceerd door de Alpha Jets, die de Brusselse hemel tooien met de nationale kleuren. Daarna volgen de helikopters, straaljagers en transportvliegtuigen. Het evenement wordt afgesloten door de detachementen van de militaire scholen en de gemotoriseerde colonne van 53 voertuigen.

17h : Tijd voor een break? Ga dan even uitblazen in het Warandepark. Kinderen kunnen er tot 22u hun hartje ophalen aan allerlei shows en animatie. En de hele dag is er natuurlijk ook muziek.
21 juli 818h : Zin in een reusachtige mossel-friet? Afspraak op het Vossenplein, hartje Brussel, voor het Resto National. Voor 21 euro geniet je daar niet alleen van een lekker etentje aan een lange tafel, maar ook van majorettes, fanfares en accordeonmuziek. En als dessert kan je een dansje placeren op het ritme van het volksorkest Rita & Les Martin.

 

21 juli 923h : Zoals elk jaar wordt de nationale feestdag afgesloten met vuurwerk. Dat wordt om 23u afgeschoten aan het Paleis der Academiën. Het Paleizenplein is toegankelijk vanaf het Koningsplein en de Koningsstraat.

Foto Belga / N. Maeterlinck