Tour – Mark Cavendish houdt het na vier ritzeges voor bekeken

Tour - Mark Cavendish houdt het na vier ritzeges voor bekeken

Mark Cavendish gaat woensdag niet meer van start in de zeventiende etappe van de Tour de France. Dat deelde zijn team Dimension Data dinsdag op de rustdag mee. De 31-jarige Brit voelt zich te vermoeid om de Alpen in te gaan en wil rusten met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar mikt hij op goud in het omnium. Het was een bijzonder succesvolle Tour voor de “Manx Express”. Nadat hij met winst in de eerste etappe geel pakte, boekte hij nog drie spurtzeges: in de derde, de zesde en de veertiende rit. Zijn totaal in de Tour bracht hij daarmee op dertig. Alleen Eddy Merckx doet nog vier stuks beter.

Cavendish had er op gehoopt ook nog op de Champs Elysées voor de overwinning te kunnen sprinten. “Maar na de hitte en intensiteit van de voorbije dagen, zou doorgaan een vernietigend effect hebben op mijn andere grote doel”, verklaarde Cavendish. “Na de inspanningen in de laatste etappes hebben we mijn vermoeidheidsniveau bestudeerd. Ik ben op het punt dat verder koersen een nadelig effect kan hebben en stap er dus met veel spijt uit. Het was geen gemakkelijke beslissing om een wedstrijd die ik zo respecteer en een team waar ik zo van hou, te verlaten. Ik zal de emotionele momenten in Parijs missen.”

In het puntenklassement stond Cavendish tweede, op 114 punten van de Slovaak Peter Sagan. De wereldkampioen heeft in de strijd om de groene trui 177 punten voor op de Duitser Marcel Kittel, die na de opgave van Cavendish zijn dichtste belager wordt.

bron: Belga