Russische minister van Sport blijft aan en schorst vier medewerkers

Russische minister van Sport blijft aan en schorst vier medewerkers

Het schokkende rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de Russische staat gedirigeerd dopingsysteem heeft voorlopig geen gevolgen voor minister van Sport Vitali Moutko. Dat meldde de woordvoerder van het Kremlin dinsdag aan persbureau Tass. Moutko blijft op post en schorste dinsdag vier medewerkers. Hij wil zo de weg vrijmaken voor een onderzoek. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet weten Moutko geen accreditatie voor de Spelen in Rio te zullen verschaffen. Hoewel zijn naam wel wordt genoemd in het onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren, is Moutko niet als dader aangemerkt.
“Moutko is niet betiteld als de persoon die achter de wandaden zou zitten. Hij wordt niet genoemd als overtreder”, aldus de woordvoerder. Moutko’s adjunct Yuri Nagornykh werd maandag al geschorst. De vice-minister wordt in het rapport nadrukkelijk genoemd als de sleutelfiguur in de fraude. Hij zou bepaald hebben van welke sporters de positieve dopingtesten moesten worden verdoezeld.

Naast Nagornykh worden met Natalia Schelanova, Irina Rodionova, Abak Abaljan en Alexei Velikodny nu nog vier medewerkers geschorst door Moutko.
Kroongetuige Grigori Rodsjenkov zegt in het rapport dat het “erg onwaarschijnlijk” is dat Moutko niet heeft geweten van de dopingfraude.

bron: Belga