Olympisch Comité neemt nog geen beslissing over eventuele uitsluiting Rusland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Internationaal Olympisch Comité zal niet meteen een beslissing nemen over een mogelijke uitsluiting van Russische Sporters op de Olympische Spelen in Rio De Janeiro. Wel ging het IOC al over tot een aantal voorbereidende acties. Zo werd er een commissie opgericht die zich over een eventuele schorsing van Rusland zal buigen. De commissie zal onder meer de juridische mogelijkheden moeten onderzoeken. Eerder werd de Russische atletiekfederatie wel al geschorst. Die schorsing wordt door 68 Russische atleten aangevochten bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. Het IOC wacht de beslissing van dat tribunaal af (donderdag), om verdere stappen te ondernemen.

Net zoals na het WADA-rapport over doping in de Russische atletiek spreekt het IOC over "een moeilijke keuze tussen collectieve verantwoordelijkheid en individuele gerechtigheid". Rusland werd uiteindelijk geschorst door de Internationale Atletiekfederatie IAAF, maar er werd ruimte gelaten voor uitzonderingen. Atleten die konden bewijzen dat ze niet profiteren van het Russische systeem kunnen onder neutrale vlag naar de Spelen. Zo werden verspringster Darya Klishina en 800 meter-loopster Yuliya Stepanova opgevist.

Het IOC wil voorlopig geen enkel sportevenement of vergadering in Rusland houden en stelt voor om alternatieve locaties te zoeken voor grote internationale wintersportevenementen zoals wereldkampioenschappen en wereldbekerwedstrijden die de komende tijd in Rusland plaatsvinden. Alle olympische wintersportfederaties wordt verzocht om Rusland voorlopig te mijden.

De Russische sportwereld kwam maandag eens te meer onder vuur te liggen na het WADA-rapport van de Canadees Richard McLaren. Die bracht georganiseerd dopinggebruik door de Russen bij de Winterspelen van 2014 in Sochi en bij uitbreiding in alle sporten aan het licht.

bron: Belga