Noodtoestand in Tunesië opnieuw met twee maanden verlengd

Noodtoestand in Tunesië opnieuw met twee maanden verlengd
Noodtoestand in Tunesië opnieuw met twee maanden verlengd

In Tunesië wordt de noodtoestand, die al sinds november van kracht is na een terroristische aanslag op een bus van de presidentiële garde, met twee maanden verlengd. Dat heeft het Tunesische presidentschap aangekondigd. Het is nu al de vijfde verlenging van de uitzonderingstoestand: de laatste keer werd hij eind juni met een maand verlengd tot 21 juli. President Béji Caïd Essebsi had de noodtoestand in november afgekondigd na een terroristische aanslag op een bus van de presidentiële garde in de hoofdstad Tunis. Daarbij kwamen twaalf manschappen van de veiligheidsdiensten om het leven. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op.

Door de maatregel kunnen de ordediensten onder meer stakingen en betogingen verbieden “die provocerend zijn of de openbare orde verstoren”, cafés en theaters tijdelijk sluiten en de controle nemen over “de pers en elke vorm van publicatie”.

Tunesië werd vorig jaar getroffen door drie grote aanslagen die werden opgeëist door IS. Behalve de aanslag tegen de presidentiële wacht, was er een aanval tegen het Bardo-museum in maart en een aanslag op een strand en in een hotel nabij Sousse in juni. Bij die laatste twee aanslagen kwamen in totaal 59 toeristen en een politieman om het leven.

De eerste minister van Tunesië, Habib Essid, heeft recent de ordediensten na de ramadan nog gefeliciteerd. Voor het eerst sinds 2012 vond er geen enkele jihadistische aanval plaats in het land tijdens de vastenperiode. Hij riep daarbij wel op “om de waakzaamheid te behouden”.

Bron: Belga