Nieuw herdenkingskunstwerk in metrostation Maalbeek ingehuldigd

Het nieuwe herdenkingskunstwerk in metrostation Maalbeek is dinsdagmorgen officieel ingehuldigd door kunstenaar Benoît Van Innis. Maandagavond werd het werk al voorgesteld aan de familie van de slachtoffers en de overlevenden van de aanslag in Maalbeek. Het kunstwerk van 2,75 meter bij 6,50 meter beeldt een olijfboom af met aan weerszijden een gedicht van Frederigo García Lorca. Een in het Frans en een in het Nederlands. Daarnaast zijn er nog zes vertalingen in het Duits, Spaans, Engels, Arabisch, Russisch en Chinees.

“Het zijn twee belangrijke elementen uit mijn leven die ik heb geïntegreerd: tekenen en poëzie. De olijfboom is de boom van de vrede, maar heeft ook iets menselijks. Elke olijfboom is een andere persoon. García Lorca weerspiegelt dat in zijn gedicht. Ik hoop dat mijn olijfboom een uitdrukking van liefde, hoop en vrede kan zijn”, zegt kunstenaar Benoît Van Innis. Hij is eveneens de man die de bekende anonieme gezichten op de muren van het metrostation tekende. Na de aanslagen werden dat anonieme slachtoffers, toen op een gezicht een traan werd getekend en dat beeld op sociale media begon te circuleren.

Maandagavond werd het herdenkingskunstwerk voorgesteld aan de familie van de slachtoffers, aan de overlevenden, maar ook aan de toen aanwezige hulpdiensten. Een emotioneel moment waarbij de kunstenaar, minister-president Rudi Vervoort en minister van Mobiliteit Pascal Smet ook aanwezig waren. Die laatste liet weten dat er nog nagedacht wordt over een herdenkingsmuur met de namen van de slachtoffers.

bron: Belga