Meest gezochte jihadist van Indonesië gedood

Meest gezochte jihadist van Indonesië gedood
Meest gezochte jihadist van Indonesië gedood

Santoso, de meest gezochte jihadist van Indonesië, is maandag gedood na een vuurgevecht met de Indonesische ordediensten. Dat heeft de lokale politie dinsdag bevestigd. Daarmee komt een einde aan een jarenlange zoektocht naar de terrorist. “Het is echt Santoso”, zo verklaart Rudy Sufahriadi, de politiechef van het Indonesische eiland Celebes. De terrorist werd maandag neergeschoten bij een operatie van de veiligheidsdiensten in een berggebied. “We hebben mensen ondervraagd die samen met hem gevochten hebben, en zij hebben het lijk geïdentificeerd als dat van Santoso”, voegt Sufahriadi toe. Ook een tweede (vooralsnog ongeïdentificeerde) terrorist werd gedood.

Abu Wardah Santoso, beter bekend onder de enkele naam Santoso, was de leider van de Indonesische moedjahedien, en wordt beschuldigd van verschillende gewapende aanvallen tegen de ordediensten. In 2014 zwoer hij trouw aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij riep ook in verschillende video’s op tot een “heilige oorlog” tegen de Indonesische antiterreurdiensten.

De dood van Santoso is een grote overwinning voor de Indonesische autoriteiten. De laatste maanden werden veel middelen geïnvesteerd in het vatten van de terrorist, die al vijf jaar actief gezocht werd.

Bron: Belga