IS toont dader treinaanval in video

IS toont dader treinaanval in video

Aamaq News Agency, de spreekbuis van IS, heeft een video verspreid waarin de dader van de treinaanval in het Duitse Würzburg zou figureren. Het nieuwsagentschap publiceerde de video op de boodschappendienst Telegram. De aanslagpleger zou erin te zien zijn. Hij zegt met zijn mes in de hand: “Ik ben een soldaat van Islamitische Staat en begin een heilige operatie in Duitsland.” In het Pasjtoe, de tweede taal van Afghanistan, verklaart hij ook nog: “De tijden zijn voorbij dat jullie naar onze landen gekomen zijn om onze vrouwen en kinderen te vermoorden en daarover geen vragen kregen. (…) Als God het wil, zullen jullie in elke straat, in elk dorp, in elke stad en op elke luchthaven aangevallen worden. (…) Als God het wil, heb ik dit plan in jullie eigen huis gemaakt. En als God het wil, zal ik jullie in jullie eigen huis afslachten.”

IS had de aanslag ervoor al opgeëist. Volgens Aamaq is de dader, die onder de naam ‘Muhammad Riyad’ wordt voorgesteld, een IS-strjder die op de oproep gereageerd heeft om de landen van de anti-IS-coalitie te bestrijden.
Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de video bekend is bij de veiligheidsdiensten. “De zorgvuldige analyse is nog aan de gang.” Een 17-jarige jongeman had maandagavond met een bijl en een mes reizigers aangevallen op een trein in het Duitse Würzburg. Daarbij raakten vijf mensen gewond.bron: Belga