Boris Johnson: “Brexit zal gewicht van Groot-Brittannië in de wereld vergroten”

Boris Johnson:
Boris Johnson: "Brexit zal gewicht van Groot-Brittannië in de wereld vergroten"

Groot-Brittannië zal volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson na het vertrek uit de Europese Unie een grotere rol op het vlak van de wereldpolitiek spelen dan ooit tevoren. “Ik wil dat we van Groot-Brittannië nog een belangrijkere mondiale natie maken”, zei hij dinsdag na zijn gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Londen.
Vragen naar vroegere uitspraken van Johnson, bijvoorbeeld over “de gedeeltelijke Keniaanse afkomst” van de Amerikaanse president Barack Obama of over Hillary Clinton, die hij met een “sadistische verpleegster in een psychiatrische instelling” had vergeleken, ontweek Johnson. Het zou te lang duren zich bij iedereen te verontschuldigen die door misbegrepen uitlatingen bezorgd is. Er zijn belangrijkere zaken aan de orde, zoals de humanitaire crisis in Syrië.

Kerry en Johnson wezen op de bijzondere band tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. “Ik ben vandaag naar Londen teruggekeerd om de bijzondere en onverbrekelijke betrekkingen tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk te bekrachtigen”, zei Kerry.

Over een toekomstig vrijhandelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de VS zei Kerry, dat de VS volkomen bereid is tot gesprekken over een akkoord. Momenteel zijn alle hoedanigheden inzake de onderhandelingen over het TTIP-akkoord met de EU uitgeput. Hoe dan ook kan Groot-Brittannië pas een handelsakkoord ondertekenen als de boedelscheiding met de EU achter de rug is, aldus Kerry.

Bron: Belga