Belg in Madrid veroordeeld tot 25 jaar cel voor moord

Een rechtbank in Madrid heeft de Belg Dave V. (35) maandagavond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar en schadevergoedingen voor in totaal 220.000 euro. Hij werd twee weken geleden door een volksjury unaniem schuldig bevonden aan de moord op de 27-jarige Deense toeriste Anne Strande Jensen in de Spaanse hoofdstad. Dat melden Spaanse media. Dave V. vermoordde de Deense toeriste op 13 juni 2014 in haar appartement in Madrid, waar ze nog maar pas woonde. Hij werkte voor het bedrijf dat het appartement verhuurde, waardoor hij met een reservesleutel binnen kon geraken. Hij sloeg zijn slachtoffer meermaals, waarna hij haar verstikte met een snoer van een computer. Eens het meisje dood was, stak hij haar lichaam in brand, waardoor ook de hele flat in vlammen opging.

Zes dagen na de feiten werd Dave V. al opgepakt en sindsdien heeft hij in voorhechtenis gezeten. De man heeft de moord bekend, maar heeft nooit een verklaring kunnen geven voor zijn daden. “Ik heb geen idee waarom ik het allemaal gedaan heb”, hield hij steeds vol. Hij beweert wel dat hij onder invloed van alcohol en cocaïne was, iets wat het Openbaar Ministerie nooit geloofd heeft. Zijn proces ging op eind juni van dit jaar van start.

Het Openbaar Ministerie eiste voor Dave V. een celstraf van in totaal 28 jaar: 16 jaar voor de moord en 12 jaar voor de brandstichting. Een rechtbank in Madrid veroordeelde hem maandag tot een gevangenisstraf van in totaal 25 jaar: 15 jaar voor de moord en 10 jaar voor de brandstichting. Daarnaast moet de Belg een morele schadevergoeding van 180.000 euro betalen aan de ouders van de Deense en een schadevergoeding van 40.000 euro aan de eigenaar van het appartement.

In de loop van het onderzoek bekende Dave V. ook nog een andere moord in Gerona. Een jaar eerder zou hij een veertigjarige Spaanse hebben gedood bij wat hij omschrijft als een uit de hand gelopen potje wurgseks. Hij schoot naar eigen zeggen in paniek, waarna hij de vrouw in acht stukken hakte en haar in vuilniszakken had gedumpt. Ook die zaak verschijnt binnenkort voor het gerecht.

bron: Belga