“Zoveelste verkeerde inschatting van Van Overtveldt”

Zoveelste verkeerde inschatting van Van Overtveldt

De raming van de inspanning die de federale regering moet doen in 2016 en 2017 belicht een zoveelste verkeerde inschatting van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Dat zegt sp.a in een reactie op het nieuwe rapport van het Monitoringcomité. Volgens het comité moet er, om te voldoen aan de Europese regels, een structurele inspanning gebeuren van 1,3 miljard in 2016 en 1,1 miljard in 2017. De belastinginkomsten vallen dit jaar immers 760 miljoen euro lager uit, volgens het comité een gevolg van de aanslagen in Brussel. Voor volgend jaar wil de FOD Financiën een buffer van 1 miljard euro inbouwen om de mogelijk lagere inkomsten op te vangen.

“De minister van Financiën zoekt telkens weer een externe oorzaak voor de tegenvallende ontvangsten. Hij en zijn partij zijn niet te beroerd om in dezelfde week de sociale zekerheid en de langdurig zieken aan te vallen voor een vermeend tekort maar een echt tekort in de ontvangsten keer op keer te minimaliseren”, zegt Kamerfractieleider Meryame Kitir.

Sp.a wijst erop dat ze een jaar geleden al voorspelde dat de ontvangsten uit belastingen fors onder de verwachtingen zouden blijven. “Dit belooft voor de begrotingsbesprekingen die deze zomer nog gaan plaatsvinden”, stelt Kamerlid Karin Temmerman.

bron: Belga